Olomoucká pedagogická fakulta bude mít tyflolaboratoř

15. březen 2013

Studenti olomoucké pedagogické fakulty se budou moci lépe připravit na svoji budoucí práci se zrakově postiženými klienty. V dostavbě fakulty vznikne speciální tyflolaboratoř za zhruba milion korun, která poslouží jako cvičné prostředí. Chybět v ní nebudou skenery pro Braillovo písmo či počítače se zvětšovacími softwary.

V tyflolaboratoři budou například pomůcky pro nácvik prostorové orientace osob se zrakovým postižením včetně vodících linií i pomůcky pro nácvik sebeobslužných činností.

Na vyšší úroveň se dostane i počítačové vybavení se speciálními softwary. Tyto pomůcky zrovnoprávní i podmínky pro studenty se zrakovým postižením, kteří dosud byli limitováni v přístupu k informacím a jejich zpracování.

V oblasti výzkumu chtějí experti pokračovat například ve vývoji speciálních tyflomap pro nevidomé či slabozraké.

Podle odborníků osob se zrakovým postižením neubývá, klientela se ale proměňuje. Díky pokroku v medicíně lze vyléčit řadu postižení, zvyšuje se však riziko u situací, které riziko zrakových onemocnění přinášejí. Například u nedonošených dětí. Navíc přibývá klientů se zrakovým postižením seniorského věku.

autor: bam
Spustit audio