Olomoucká ZOO připravuje zbrusu nový pavilon. Domov v něm najdou i oblíbené surikaty

5. březen 2017

Kalahari. To je název nového pavilonu, který právě vzniká v olomoucké zoologické zahradě na Svatém kopečku. Stát bude zhruba 10 milionů korun a hotový by měl být na konci června. Pracovníci zahrady ale už teď řeší, která zvířata sem umístí.

Zpívající opice. Tak se říká gibbonům, které slyší dělníci při stavbě nového pavilonu Kalahari. Giboni v něm ale bydlet nebudou. Domov tu najdou především zdejší miláčci dětských návštěvníků - surikaty. Ale třeba i další zvířata.

„Další druhem budou damani skalní, které chováme. Momentálně je chováme v zázemí zahrady, protože pro ně nemáme expoziční prostory. Pak tam přijdou dva úplně nové druhy, které zatím v zahradě nechováme. Bude to medojed kapský a hrabáč kapský,“ vypočítává je Karla Břečková, mluvčí olomoucké ZOO.

Tato zvířata jsou poměrně náročná na chov. Karla Břečková ale věří, že budou spokojena.

„Věříme, že se bude tento pavilon návštěvníkům velice líbit. Bude mít rozsáhlé vnější prostory, krásné a velké výběhy pro tato zvířata. Zároveň bude možnost je pozorovat i ve vnitřním prostoru. Cena pavilonu by se měla vejít do deseti milionů a plánujeme jeho otevření na hlavní letošní návštěvnickou sezónu,“ říká Břečková.

Pavilon Kalahari není jedinou novinkou, kterou olomoucká ZOO právě plánuje. Po získání všech potřebných razítek by chtěla otevřít novou trasu safari. Návštěvníci by se pak měli podívat mezi bílé vlky. Opravy ale čekají taky velkou voliéru.

Spustit audio