Olomoucké divadlo Tramtarie vzdá hold legendárnímu pilotovi Formule 1 Nikimu Laudovi

5. prosinec 2019

Publikum olomouckého divadla Tramtarie dnes večer čeká životopisné drama Cílová rovinka Nikiho Laudy. Vypráví pozoruhodné životní osudy slavného závodníka Formule 1, který byl velkou část své sportovní kariéry považován za nejrychlejšího muže planety. Světovou premiéru inscenace diváci uvidí dnes večer.

„Niki Lauda mi uvízl v hlavě někdy v dětství, protože když jsem byl malý, hrál jsem si s auty a pamatuji si, jak mi o něm vyprávěl otec, že hořel v autě. Vytvořilo mi to v hlavě pár fantazijních obrazů, které mi zůstaly. Když zemřel a v novinách se začaly objevovat titulky, že zemřela legenda Formule 1, tak jsem si řekl, že ho znám, ale nic o něm nevím. Začal jsem si o něm dostudovávat materiály a velmi mě fascinoval jeho životní příběh,“ vysvětluje hostující režisér Pavel Gejguš, proč si zvolil právě toto téma.

Václav Stojan a Barbora Šebestíková

Niki Lauda se nejen v autech ale i v životem řítil vysokou rychlostí. „Niki Lauda žil život na plné obrátky. Kromě toho, že mě měl spoustu práce se závoděním, kdy neustále konstruoval nové vozy, zabýval se tím, jak zlepšit bezpečnost tratí i formulí, aby na tratích neumíralo tolik jezdců, jako v době, kdy začínal závodit. Také se zabýval létáním. Myslím, že podle pamětí, které si psal, žil opravdu na plné obrátky. Tohle jeho tempo se snažíme přenést na jeviště, kdevšechny ty roky, které ukazujeme, jedou v rychlém sledu za sebou,“ přibližuje režisér.

Příběh zahrnuje významné milníky života slavného závodníka, počínaje neslavnými začátky jeho sportovní kariéry přes první úspěchy, zisk titulu mistra světa, téměř smrtelnou autonehodu či odchod ze slavné stáje Ferrari. Inscenace se ovšem nevěnuje pouze sportovní části Laudova života, ale vzpomíná také jeho dvě manželství, vztahy v rodině či v zákulisí F1. režisér Genguš čerpal z autentických pamětí Nikiho Laudy a vzal si jako cíl, ukázat ho z té lidské stránky. Pro Václava Stojana je Niky Lauda zatím nejtěžší rolí v jeho životě. Dokonce našel i některé paralely, ale i zásadní rozdíly.

režisér Pavel Gejguš, herec Václav Stojan a šéf souboru Tramtárie Vladislav Kracík

„V dětství jsem si prošel nějakými vážnějšími popáleninami, ale naštěstí to všechno dobře dopadlo. Před nedávnem mi také mírným způsobem zkolabovaly ledviny, jako Niki Laudovi po Nürburgringu,“ říká herec.

Jak vypadal během zběsilé jízdy soukromý život Nikiho Laudy, uvidíte v představení Cílová rovinka Nikiho laudy olomouckého Divadla Tramtárie.

autor: bam
Spustit audio