Olomoucký kraj se připravuje na stávku v dopravě

15. červen 2011

Stávka v dopravě začne dnes o půlnoci a trvat má 24 hodin. V Olomouckém kraji se do stávky zapojí stovky dopraváků. Podobně jako v jiných částech republiky, tak i na střední Moravě od dnešní půlnoci nepojedou vlaky a v Olomouci i část městských tramvají a autobusů. Před sídlem dopravního podniku se zítra dopoledne uskuteční také setkání protestujících odborářů.

Do stávky se zapojí 70 procent zaměstnanců Dopravního podniku města Olomouce. Krizový jízdní řád, který by měl pokrýt celou zónu 71 Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje bude občanům k dispozici na webových stránkách www.dpmo.cz dnes odpoledne. Vedení podniku doporučuje cestujícím, aby zítra maximálně omezili přepravu městskou hromadnou dopravou a v případě nutnosti dali přednost tramvajové dopravě. Provoz bude zajištěn v omezeném rozsahu jen na vybraných autobusových linkách. Pojedou tramvaje na linkách 1, 2 a 4. Linky 6 a 7 nebudou vypraveny vůbec.

Autobusové linky na Olomoucku a Přerovsku, které provozuje společnost Veolia, budou ve čtvrtek v provozu bez omezení dle platných jízdních řádů. Tamní odboráři se ke stávce připojí symbolicky. Složitější je situace na Jesenicku a Šumpersku. Teprve dnes odpoledne bude zřejmé, kolik řidičů se do stávky zapojí. Podle toho potom bude vedení řešit provoz na celkem 87 linkových trasách. Železniční spojení na trati Šumperk - Kouty nad Desnou, které rovněž provozuje Veolia, bude fungovat podle běžného jízdního řádu s tím, že cestující ve stanici Petrov nad Desnou přestoupí do autobusů, které je dále přepraví do stanice Šumperk.

autor: av
Spustit audio