Olomoucký soud řeší po sedmi letech zabrání věcí v kauze hlavní větve lihové mafie

6. září 2022 13:31

Bez obžalovaných, pouze se zmocněnci a státním zástupcem zahájil v pondělí senát Krajského soudu v Olomouci projednávání návrhu žalobce na propadnutí majetku lidí a firem, kteří jsou podle něj spojení s výnosem z trestné činnosti lihové mafie zlínského podnikatele Radka Březiny.

Důvod, proč se soud propadnutím majetku zabýval až nyní, tedy sedm let po pravomocném odsouzení Radka Březiny, je takový, že státní zástupce Miroslav Stoklásek vyčkával na pravomocné rozhodnutí ve všech případech Březinových spolupracovníků a také jeho rodinných příslušníků, mimo jiné otce nebo bývalé manželky.

Sám Březina si ve vězení odpykává téměř patnáctiletý trest. Kromě daňových úniků je to i za ovlivňování svědků. Původní třináctiletý trest mu zpřísnil loni v červnu Krajský soud v Brně. Konkrétně teď státní zástupce žádá zabrání věcí spjatých s obžalovanými v hlavní větvi tzv. kauzy lihové mafie. Jde podle něj o majetek v řádu desítek milionů korun. Konkrétně o směnky, které byly vystaveny ve prospěch bývalé Březinovy manželky Stanislavy, a také nemovitosti a především tři velké průmyslové areály, kde Březina nechal vybudovat velké podzemní garáže pro mimo bilanční lích. Jde o areál v Olomouci Holici, sklad v areálu firmy MORÁVIA-CHEM v Hrobicích na Zlínsku a o areál v Háji u Duchcova.

Co dalšího říká státní zástupce? Jak se k jeho návrhu staví obhajoba? A z jakého důvodu krajský soud nevynesl rozhodnutí a jednání odročil? Poslechněte si kompletní reportáž Lenky Kratochvílové.

Hlavní líčení u olomouckého krajského soudu bude pokračovat 18. října.

Spustit audio

Související