Olomoucký vrchní soud potvrdil desetileté tresty Pavlu a Petru Hemžským za obchody s nezdaněným lihem

21. duben 2021

Otec a syn, kteří vedli likérku v Hlubočkách na Olomoucku, měli připravit stát o 89 milionů korun při obchodech s nezdaněným lihem. Dodávat jim ho měl šéf lihové mafie Radek Březina, který si ve vězení svůj trest už odpykává.

Trest deset let vězení potvrdil olomoucký vrchní soud Pavlu a Petru Hemžským

„Vrchní soud v Olomouci zamítl odvolání jak obžalovaného Pavla Hemžského, tak obžalovaného Petra Hemžského, neboť provedeným dokazováním byla jednoznačně vyvrácena jejich obhajoba. Naopak bylo prokázáno, že se dopustili zvlášť závažného zločinu krácení daně, úplatků a podobné povinné platby,“ shrnuje rozhodnutí vrchního soudu jeho mluvčí Stanislav Cik. Senát Hemžským neuvěřil, když tvrdili, že se s Březinovými blíže neznali ani to, že jejich výrobní linka neměla na odběr statisíců litrů nelegálního lihu dostatečnou kapacitu. 76letý Pavel Hemžský tak od soudu odcházel zdrcený.

Obžaloba ale nestavěla jen na výpovědích bratrů Březinových a jejich spolupracovníků. Proti svým šéfům vypovídali i někteří zaměstnanci likérky. „Popisují okolnosti přepravy mimobilančního lihu do areálu společnosti. Tito svědci se vyjadřovali k nakládání s lihem a s následnými výrobky tzv. mimo daňovou soustavu. To znamená, že na tyto byly lepeny použité kolky, které měly být zničeny, takže z nich nebyla přiznána daň,“ připomíná státní zástupce Radim Obst.

Navíc celníci při jedné z kontrol likérky našli více než 12 stovek litrů vyrobeného alkoholu bez dokladů a taky velké množství padělaných pásek. Hemžští ale vinu popírají. Jejich obhájce Petr Dítě chce proti rozsudku podat dovolání k nejvyššímu soudu. „Mám za to, že ty důkazy, že to posouzení odvolacím soudem neodpovídá tomu, co je ve spisových materiálech,“ řekl obhájce.

Kauza lihové mafie Radka Březiny byla v Česku hlavní větví nelegálních obchodů s lihem. Soudy se jí zabývají už od roku 2014. Stát měla skupina tohoto zlínského podnikatele na daních připravit o 5,5 miliardy korun. Sám Radek Březina si ve vězení odpykává třináctiletý trest.

autor: kra
Spustit audio