Olomoučtí radní odvolali ředitele městských hřbitovů Šnevajse. Důvodem byly ekonomické nedostatky

3. říjen 2023 15:39

Ladislav Šnevajs již nadále nebude zastávat post ředitele správy městských hřbitovů. Rozhodla o tom rada města Olomouce na svém posledním zářijovém zasedání. Rozhodnutí vedení města zdůvodnilo mimo jiné výsledky veřejnosprávní kontroly.

Bývalý náměstek primátora a radní za KDU-ČSL Ladislav Šnevajs stál v čele městských hřbitovů od závěru roku 2021. Podle samotného primátora města Olomouce Miroslava Žbánka bývalý ředitel nebyl schopen uspokojivě vyřešit problémy, se kterými se Hřbitovy města Olomouce dlouhodobě potýkaly.

„Řídící a kontrolní systém na hřbitovech nefungoval, objevovaly se opakované problémy v evidenci a nakládání s majetkem. Objevily se také nové problémy v personálně mzdové agendě,“ říká Miroslav Žbánek, primátor města Olomouc.

Odvolaný ředitel rozhodnutí městské rady respektuje. Sám připustil, že v účetnictví městských hřbitovů se vyskytovaly formální nedostatky. „Před měsícem jsem přijal novou účetní a ekonomku. Obě nové kolegyně mají zkušenosti z předchozí práce v Moravské filharmonii a byli jsme připraveni dát formality v účetnictví do pořádku. Zjevně ale nešlo pouze o tyto formální nedostatky,“ uvedl Ladislav Šnevajs, ředitel správy městských hřbitovů.

Mrzí mě, že žádný z členů rady mi nedokázal do očí říct pravý důvod mého odvolání.
Ladislav Šnevajs

Zároveň se Šnevajs domnívá, že jeho odvolání má širší pozadí a souvisí se záměrem radnice o převedení majetku na jiné subjekty. „Mrzí mě, že žádný z členů rady mi nedokázal do očí říct pravý důvod mého odvolání. Já se pouze domnívám, že za tím vším stojí snaha o sloučení hřbitovů města Olomouce a technických služeb,“ doplňuje Šnevajs.

Současnou ředitelkou se na základě rozhodnutí městské rady stala Dana Pluskalová, a to až do doby, než bude jmenován nový ředitel.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autorka textu: Sabina Müllerová

Spustit audio

Související