Olomoučtí radní se budou zabývat návrhem na odvolání ředitele ZŠ Mozartova. Měl porušit zákoník práce

20. leden 2023 15:32

Návrh na odvolání ředitele základní školy Mozartova bude jedním z bodů úterní schůze olomouckých radních. Důvodem je podle vedení města protokol inspektorátu práce, podle kterého ředitel porušil zákoník práce. Někteří rodiče si navíc stěžují na plánované zrušení jedné z prvních tříd, které jim vedení školy oznámilo na začátku kalendářního roku.

„Minulý týden byly třídní schůzky. Paní zástupkyně oznámila, že 1. C se od února bude rušit, že v podstatě zaniká,“ popisuje Iveta Grónská, jejíž syn právě do 1. C na olomoucké Základní škole Mozartova chodí. Vedení školy podle ní rodičům oznámilo, že děti rozdělí do zbývajících dvou prvních tříd. „To znamená do 1. A a 1. B. A že s pedagogem první třídy bude rozvázán pracovní poměr pro jeho nadbytečnost,“ dodává Grónská.

Podle Gronské krok vedení školy zdůvodnilo ekonomickou situací. Rodiče s řešením ale nesouhlasí. Vytvořili proto petici za zachování třídy i místa pedagožky, kterou podepsalo už více než 300 lidí. Situaci řeší také se zřizovatelem školy, kterým je město Olomouc. Podle náměstka primátora Viktora Ticháka zvoleného za hnutí ProOlomouc a Piráty jde o poslední z několika pochybení, které ve škole město řeší.

V úterý 24. ledna bude radě města Olomouce předložen návrh na odvolání ředitele ZŠ Mozartova.
Viktor Tichák, náměstek primátora

„Ta situace je už delší dobu problematická. Z toho důvodu už bývalý náměstek podnikal kroky, které teď vyeskalovaly až do momentu, kdy v úterý 24. ledna bude radě města Olomouce předložen návrh na odvolání ředitele ZŠ Mozartova,“ uvádí Tichák.

Ředitel školy Zbyněk Kundrum celou situaci nechce komentovat. Tichák návrh na odvolání zdůvodňuje zprávou z inspektorátu práce. „My jsme se rozhodli především proto, že nám byl doručen protokol z inspektorátu práce, jehož závěry byly docela jednoznačné. Protokol seznává, že bylo porušován jeden z paragrafů zákoníku práce, a to především jako vytváření pozitivního klimatu ve škole,“ dodal Tichák.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio