Olomoučtí radní se přiklonili k projektu multifunkční haly společnosti Redstone

24. květen 2023 09:51

Olomoučtí radní se v úterý při výběru ze tří variant nové multifunkční haly, která má nahradit letitý zimní stadion nedaleko centra města, přiklonili na základě analýzy k projektu developerské skupiny Redstone.

Její hala má být postavena na pozemcích po bývalých vojenských skladech na Velkomoravské ulici nedaleko centra Olomouce. Projekt si vyžádá investici zhruba 1,85 miliardy korun. Financování stavby zajistí developer, na placení provozu haly by se poté měla 30 let podílet radnice. Doporučení radních projedná v červnu městské zastupitelstvo. Na sociálních sítích o tom informoval primátorův náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Odborníci v analýze předložené radním porovnali finanční náročnost investice i náklady na 30 let provozu haly. První varianta počítá s postupnou rekonstrukcí starého zimního stadionu a stavbou malé haly v sousedství. Investorem by bylo město. Další možností je výstavba multifunkční haly ve Velkomoravské ulici. V úvahu připadá i stavba nové haly, kterou by financovala radnice. Rada města doporučila dle výsledku připravené analýzy zastupitelstvu jít cestou haly na Velkomoravské. Zastupitelstvo věc projedná za 14 dní. Náš klub v té cestě vidí větší riziko a preferuje postupnou rehabilitaci areálu na Hynaisově. V radě města je to ale menšinový názor,“ uvedl Pejpek.

Podle primátorova náměstka Miloslava Tichého (ANO) radní schválili postup, který jim srovnávací analýza doporučila. Analýza doporučuje jako nejvýhodnější variantu spolupracovat na výstavbě multifunkční haly se soukromým investorem v lokalitě Velkomoravská. I když hlasování v radě nebylo jednoznačné, většina se k tomuto návrhu připojila,“ uvedl. Počáteční roční příspěvek veřejného sektoru na provoz haly má činit 36,9 milionu korun, z toho na město připadá 30 milionů korun. Zvyšovat se má o inflaci. Podle předsedy představenstva společnosti Redstone Real Estate Richarda Morávka je tento projekt pro město výhodný, protože radnici odpadne velká vstupní investice do nové městské haly.

I když hlasování v radě nebylo jednoznačné, většina se k tomuto návrhu připojila.
Primátor náměstka Miloslav Tichý z ANO

Firma Redstone jedná s městem o případné spolupráci při stavbě a provozování pětipodlažní multifunkční haly v chystané městské čtvrti Nová Velkomoravská od roku 2021. Městu se totiž nepodařilo uvést v život vlastní projekt na nové zařízení poskytující zázemí pro sport a kulturu. Stavba městské haly měla stát 1,4 miliardy korun, z toho 300 milionů korun činila dotace Národní sportovní agentury. Dotační program ale nebyl vyhlášen.

Neexistují vhodné dotační tituly, ze kterých bychom mohli čerpat na stavbu multifunkční haly potřebné finance. Zároveň jsme nechtěli město, navíc v době nevýhodných úrokových sazeb, zatížit vysokým úvěrem na financování stavby nové haly ve vlastní režii a třetím významným kritériem je fakt, že o společný projekt nadregionálního významu nestojí Olomoucký kraj," dodal primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

autor: Jan Faltýnek
Spustit audio

Související