Olomoučtí radní upravili pravidla pro poskytování tzv. bytů zvláštního určení. Komu změna pomůže?

19. červenec 2023 08:05

Město Olomouc má oproti dalším městům v Česku nadprůměrný počet tzv. bytů zvláštního určení. Vlastní jich víc než 620. Zatím je využívali především senioři. Teď ale vedení města změnilo pravidla pro jejich pronájem. Ve prospěch lidí se zdravotním postižením.

„Město má tyto byty finančně zvýhodněny. Cena za metr čtvereční nájmu se pohybuje mezi 65 až 85 korunami,“ vysvětluje význam městských bytů zvláštního určení Michal Majer, vedoucí odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu. U standardních nájemních bytů v Olomouci je to 110 korun za metr čtvereční.

Proč radní změnili pravidla při jejich pronajímání? „Při přidělování uvolněných bytů jsme viděli, že dokážeme uspokojit poptávku po bydlení od seniorů se zdravotními obtížemi, ale nedokážeme do městských bytů úplně snadno dostat osoby se zdravotním postižením. O byty tzv. pro seniory může zažádat i člověk mladší, a to od 18 let výše za podmínky toho, že je v invalidním důchodu třetího stupně anebo je závislý na péči jiné osoby,“ vysvětluje náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská za koalici ProOlomouc a Piráti.

Co bylo důvodem ke změně?

Podle důvodové zprávy města se totiž opakovaně stalo, že se na řadu při přidělení bytů dostávali také senioři v relativně dobrém zdravotním stavu s byty v osobním vlastnictví, pro které bylo motivací k získání nájmu městského bytu především finanční výhodnost.

Nová pravidla se uplatní pouze na byty, které se průběžně uvolňují.
Kateřina Dobrozemská, náměstkyně primátora za koalici ProOlomouc a Piráti

Změny pravidel pro pronájem bytů zvláštního určení jsou platné od 1. července, platné ale budou postupně. „V důsledku tohoto nikomu nebudeme ukončovat nájem nebo nijak to neovlivní ty, kteří už bydlí, ale tato pravidla se uplatní pouze na byty, které se průběžně uvolňují,“ dodává Dobrozemská.

Ročně se uvolní průměrně 50 bytů

Podle Michala Majera je v pořadníku zhruba 800 míst a ročně se uvolní průměrně 50 bytů zvláštního určení. „Vypadá to jako hrozivý převis, ale je potřeba si uvědomit, že mnoho lidí si dává žádost s velkým předstihem, dá se říct – pro jistotu. Například když bydlí v nějakém vyšším podlaží a mají obavu, že se jim třeba za pět nebo za deset let zhorší zdravotní,“ zmiňuje Majer.

Zájemci o toto bydlení si můžou zajít na informační oddělení sociálního odboru ve Štursově ulici, kde jim úředníci v úředních hodinách poradí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio