Olomoučtí zastupitelé schválili převod 400 družstevních bytů na jejich nájemníky. Ti budou doplácet v průměru 100 tisíc korun

11. prosinec 2021

Po vyhrocené pětihodinové debatě schválili zastupitelé Olomouce dlouho chystaný převod čtyř stovek družstevních bytů na jejich nájemníky. Ti budou muset doplatit v průměru sto tisíc korun za byt. Což je zlomek obvyklé ceny. Přestože podle původních smluv měl být převod bez doplatku, většina nájemníků s novou variantou souhlasí.

Potleskem přivítali nájemci družstevních bytů rozhodnutí zastupitelů Olomouce, kteří schválili převod bytů do vlastnictví nynějších nájemníků za podmínek, kdy za převod doplatí v průměru 100 tisíc korun. Nájemníci s tímto řešením většinou souhlasí.

„Tento výsledek považuji trochu za Pyrrhovo vítězství, nicméně jsem ráda, že celá věc nabrala obrátky. Snad budeme mít o Vánocích klid a budeme mít jistotu, že budeme po 22 letech konečně bydlet ve vlastních bytech. Tím, že mám byt velký, činí můj doplatek 300 tisíc korun,“ říká jedna z nájemnic Petra Chrapková.

Ve hře bylo více variant převodu. „Pro nájemníky je samozřejmě daleko lepší ta přijatá varianta zhruba 100 tisíc na byt s možností zápočtu již uhrazených splátek. Ta druhá je pro nájemníky likvidační, což bylo okolo 500 až 600 tisíc. To by nájemníci nemohli zaplatit, protože to jsou většinou senioři,“ vysvětluje právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl.

Návrh převodu se zabýval mimo jiné i variantou, kdy by se počkalo na rozhodnutí soudu o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, která se realitní transakce týká. S tím nájemníci nesouhlasili.

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka z ANO schválení záměru postupu převodu neznamená konec celé kauzy. Co je ještě třeba učinit? Poslechněte si zprávu Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio