Organizátory Tříkralové sbírky trápí nedostatek koledníků. Kvůli pandemické situaci jsou navíc znovu v nejistotě

10. prosinec 2021

Špatná pandemická situace komplikuje život i organizátorům Tříkrálové sbírky. Pracovníci některých charit z Olomouckého kraje se potýkají s nedostatkem koledníků. Zároveň ale neví, jestli Tři králové vůbec budou moct vyjít do ulic. Jestli se nebude opakovat situace z loňska, kdy se charitativní akce konala kvůli covidu jen v online prostoru. 

Přispět do tříkrálové koledy proto půjde více způsoby. „Budeme dělat kombinaci, to znamená, že bude živé koledování, abychom mohli lidem přinést požehnání. Kdo se takto v této době bojí, ale přesto by chtěl přispět, tak se kasička dá někde staticky a třetí možnost je online koleda pro lidi, kteří vůbec nikam nejdou, ale chtějí nás podpořit,“ říká Dana Axmannová, vedoucí Charity Šternberk.

Klasické koledování je ale nejisté kvůli epidemickým omezením, která v té době můžou platit. A také problémům se sháněním koledníků, které mají například prá

vě pracovníci šternberské charity. Tradičně v té souvislosti oslovují školy, jenže ty teď řeší podle Axmannové karantény a další komplikace spojené s pandemií. 

„Pro nás teď začíná boj, musíme ty lidi zalarmovat. V tuto chvíli vůbec nevíme, co se bude dít, kolik skupinek bude. Děti jsme sháněli do velkého města právě přes školy, což si v této době vůbec netroufáme udělat. Na sto procent už vím, že město celé nepokryjeme,“ tvrdí Axmannová.

V posledním ročníku koledníci kvůli špatné epidemické situaci do ulic vyjít nemohli. Ve srovnání s předchozími lety se kvůli tomu na Šternbersku snížil výtěžek sbírky zhruba na polovinu.

Co všechno musí pracovníci charit kromě mobilizace koledníků obstarat, zjišťovala Barbora Sonnková.

autor: bas
Spustit audio