Oslavy stého výročí založení české divadelní scény v Olomouci budou až příští rok

19. duben 2020

Koronovirová krize se promítá i do dramaturgického plánu Moravského divadla Olomouc. Ani plánované červnové uvolnění některých vládních opatření plný provoz nedovolí. Diváci se tak oslav stého výročí založení české scény ve městě dočkají až příští rok. Jarní premiéry umělci odehrají na podzim. Předplatné všech abonentů bude mít platnost až do konce roku.

Herci Moravského divadla aktuálně pomáhají jako dobrovolníci a kulturu teď přesunuli do online prostředí. Ředitel divadla David Gerneš se jen nerad smiřuje s tím, že aktuální sezona míří do ztracena a tu příští, ve které si bude divadlo připomínat stoleté výročí, musí úplně překopat.

„Tato situace zamávala s celými oslavami takřka ze sta procent. Je to způsoben tím, že do této chvíle nevíme, kdy a za jakých okolností budeme schopni otevřít. Proto jsme se rozhodli jednak posunout to gró oslav v podobě, která měla proběhnout v létě, posunout o rok. Stejně jsme se rozhodli posunout celou jarní část oslav. Co se týče podzimní části, tam došlo také ke změnám, jaké tituly nabídneme divákům, tak na poli oslavy, kdy nabídneme nějakou velmi úspornější variantu,“ popisuje Gerneš.

Zůstat by měla oblíbená open-air představení Moravského divadelního léta. „Bohužel v tuhle chvíli si nejsme jisti, zda budeme schopni zvát hosty ze zahraničí i jiné soubory, jak jsme měli původně v plánu. Zůstává galavečer, plánujeme vydání knihy a jednáme, zda budeme schopni finančně utáhnout rekonstrukci historické opony,“ přibližuje ředitel.

Poté by se na podzim měly rozjet premiéry přesunuté z jara. Například premiéra muzikálu Donaha. „Tu jsme stopli v generálkovém týdnu, což znamená, že kdyby to opatření přišlo o týden později, tak ta inscenace ještě premiéru měla. Byla připravena ze sta procent. Zároveň posouváme projekty, které byly připravovány pro podzim. Už teď mohu prozradit, že se příznivci baletu určitě dočkají Petra Zuzky, který by měl začít zkoušet v červnu a premiéra by měla proběhnout standardně. “ dodává Gerneš.

Moravské divadlo zatím ale stále sčítá průběžné finanční ztráty. Měsíčně je to podle ředitele Davida Gerneše zhruba dva a půl milionu korun.

Spustit audio