Osm a půl roku vězení za zpronevěru více než 26 milionů. Bývalá přerovská exekutorka si vyslechla pravomocný rozsudek

11. listopad 2021

Za zpronevěru a zneužití pravomoci úřední osoby potrestal olomoucký vrchní soud bývalou přerovskou exekutorku Jitku Studenou osmi a půl lety vězení. Podle pravomocného způsobila škodu přesahující 26 milionů korun. Jednání sledovala v soudní síni reportérka Lenka Kratochvílová.

Podle rozsudku Studená v letech 2009 až 2013 zmařila vyplácení peněz ve 281 exekučních řízeních. Způsobit tak měla škodu přesahující 26 milionů korun. Mezi poškozenými byly banky, firmy, státní úřady ale i jednotlivci. „Podstata trestné činnosti je právě v tom zneužití finančních prostředků, které obžalované nenáležely,“ říká žalobce Ondřej Frgal.

Problematických případů v přerovském exekučním úřadě bylo ale mnohem více. „Opravdu to byly tisíce případů. Zaměstnanci uvádějí, že opakovaně paní doktorku urgovali. Nebyla to náhoda, omyl, chyba, že se na něco zapomnělo. K soudu se dostalo asi 300 případů,“ připomíná Frgal.

U soudu se Studená hájila tím, že nejednala v úmyslu se obohatit, ale že se dopustila manažerského selhání. Soud ale tomu neuvěřil. „Tady se nejednalo o manažerské selhání. Tady se jednalo o cílený postup, kdy ze strany zaměstnavatelů úřadu byla opakovaně vyzývána k úhradám těch vymožených částek. Ač to nebylo potřeba, byly předkládány spisy v listinné podobě, kterými měla zarovnanou kancelář. Tyto vždy vrátila zpět bez jakéhokoliv proplacení,“ pokračuje předseda senátu Václav Čapka.

Studené hrozilo až 12leté vězení. Podle jejího obhájce Petra Vališe je ale i 8,5 letý trest nepřiměřeně přísný. Zatím neví, jestli proti rozsudku podají dovolání. „Musím se poradit s klientkou, nebudu se vyjadřovat,“ uvedl Vališ.

„Resocializace paní obžalované je ztížena i proto, že si neuvědomuje závažnost svého protiprávního jednání. A proto trest ukládaný v polovině zákonné trestní sazby považuje soud za přísný ane ne nepřiměřený,“ reaguje Václav Čapka.

Rozsudek je nyní pravomocný.

autor: kra
Spustit audio