Otisk prstu na albu skupiny Chicago jako důkaz, že i písničky na XIV jsou hodně dobré

25. duben 2018

Na přelomu 70. a 80. let byla skupina Chicago v těžké situaci. Zemřel jim kytarista, zájem nejevila ani firma, ani posluchači. Přesto dali dohromady silné album.

Poté, co se v roce 1978 nešťastnou náhodou zastřelil zakládající člen kapely Terry Kath, byla pro kapelu nešťastná i deska s číslem 13. Snaha o průnik do diskoték se nepovedla.

Najednou všichni stáli k Chicagu zády. Přestože pro další studiové album vybrali správně zkušeného producenta Toma Dowda a Peter Cetera prokázal své hitmakerovství, deska ve své době zapadla. Pouze obal vzbudil zaslouženou pozornost. A časem se můžeme vrátit i k muzice, která je v kategorii rock-pop nejvyšší kvality. Na rozdíl od následujících alb Chicaga, ceněných, ale už výrazně popových.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.