Ozvat se, když se děje něco špatného! Takové krédo vyznává Martin Štainer

Jeden z hlavních aktérů studentského stávkového hnutí na Univerzitě Palackého v listopadu 1989. Dnes zakladatel mobilního hospice Nejste sami a ředitel vzdělávacího a poradenského sdružení s pětadvacetiletou tradicí v Olomouci.

Z archivu Martina Štajnera

První střet se státní mocí zažil už na gymnáziu ve Valašském Meziříčí kvůli článkům ve studentském časopisu. Se svými občanskými postoji se neskrýval. V 80. letech vystoupil s přáteli na festivalu Rockfest, který oficiálně zajišťoval Svaz socialistické mládeže, s pantomimou karikující stranickou schůzi. Na vysoké škole v Olomouci ho StB začala sledovat pravidelně a opakovaně mu hrozila vyloučením ze studií. V listopadu 1989 se Martin Štainer stal jedním ze studentských vůdců sametové revoluce.

A jedním z hlavních organizátorů „okupační stávky proti někdejšímu komunistickému režimu“ se stal také po 30ti letech. Bývalí studenti olomoucké Univerzity Palackého si vše zopakují na happeningové akci 17.tého listopadu v budově Filozofické fakulty. A vy můžete být u toho.

Martin Štainer vás zve, ale také vzpomíná i rekapituluje 30 let po Sametové revoluci ve studiu Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio