Pacient by měl znát svou diagnózu, je přesvědčená psycholožka Jana Gebauerová

3. říjen 2019

Člověk, který se dozví, že je vážně nemocný, zažívá šok. Je úzkostný, cítí vnitřní neklid, napětí. Pak přechází do fáze agrese, ve které si klade otázku proč zrovna já. „Po vyplakání a vykřičení začnou lidé nemoc bagatelizovat, než ji přijmou a smíří se s ní,“ dodává Jana Gebauerová.

Informaci o diagnóze by měl pacientovi podat lékař, který mu taky nastíní možnosti léčby. A to opakovaně. Podle přání pacienta pak komunikuje se členy jeho rodiny, odpovídá na jejich otázky.

Odborní lékaři nemají samozřejmě kapacitu věnovat se prožívání pacientů, proto by je měli motivovat k návštěvě psychologa. Ten jim poskytne tzv. krizovou intervenci. „Slovo má velkou sílu,“ říká Jana Gebauerová, která spolupracuje s olomouckým Centrem Amelie. „Najděte si  psychologa, který vám bude lidský sedět. Je normální, že vám není každý sympatický,“ doplňuje.

„Jak mám pomoct kamarádovi, se kterým se známe 50 let, který leží v nemocnici, má rakovinu. Nevím, jak se s ním mám bavit,“ tak zněl jeden z posluchačských dotazů v Apatyce. Jana Gebauerová zdůraznila, že je potřeba být v klidu a nepanikařit. „Choďte za ním, vzpomínejte na mládí, na to, co jste spolu prožili. Vy ho vlastně doprovázíte v terminální fázi jeho života, ve které mu můžete být velmi prospěšný," uzavírá psycholožka.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.