Pádový senzor, lokalizátor, rychlé přivolání pomoci. SOS tlačítko by mělo pomoci seniorům v Jeseníku

17. září 2018

Nemocní nebo lidé ve velmi pokročilém věku budou mít v Jeseníku svého nového anděla strážného v podobě elektronického SOS tlačítka, které jim na rok zdarma zapůjčí městská policie.

Jeho součástí je pádový senzor, lokalizátor a člověk si přes něj může přivolat i rychlou pomoc. Přístroj budou mít lidé rok v zápůjčce. Strážníci se ale budou snažit o to, aby jim zůstal natrvalo. A pokud se osvědčí, plánují získat peníze na další senzory.

Vypadá jako větší klíčenka, člověku se snadno vejde do kapsy. Umí ale zachránit život. Zařízení na ochranu seniorů si Městská policie v Jeseníku pořídila sedmnáct.

Zástupce ředitele jesenických strážníků Radek Sedlář

Jedno má v rukou i zástupce ředitele strážníků Radek Sedlář. A ukazuje mi i počítačový systém, který bude s tlačítky propojený: „Zadají se data klientů do našeho systému. V případě, že klient zmáčkne sos tlačítko, popřípadě se aktivuje takzvaný pádový senzor, nám se tady rozsvítí červené světlo, automaticky se nám otevře program a už víme, který klient potřebuje naši pomoc.“

Vzápětí míří i s kolegou k jednomu z penzistů, který přístroj s SOS tlačítkem získá. Lubomír Augusta oslaví letos 90. narozeniny. Žije sám, a o podobném zařízení už dlouho uvažoval: „Sice mám mobil u postele, ale člověk se může dostat do situace, že nebude schopen ho ovládat.“

Devadesátiletý Lubomír Augusta dostane na rok SOS tlačítko

Vedle seniorů či vážně nemocných dostanou přístroj i dvě úřednice radnice. Podle vedení městské policie to budou pracovnice sociálního odboru, které chodí do terénu a čas od času řeší nepříjemné situace.

autor: aja
Spustit audio