Památeční kameny v lesích u České Třebové připomínají panství Lichtenštejnů

15. listopad 2017
Česko – země neznámá

V České republice se zachovalo devadesát Lichtenštejnských pamětních kamenů. Tři z nich se nachází mezi Českou Třebovou a Lanškrounem, v lesích nad Třebovskými stěnami. Lesní zaměstnanci jimi vzdávali hold a dík svému knížeti pánovi Johannovi II. z Lichtenštejna, velkému dobrodinci a lidumilovi.

Jeho Jasnost Johan II. vládl domu Lichtenštejnů 71 let, od roku 1858 až do roku 1929. Patřilo mu 31 panství na Moravě, v Čechách a ve Slezsku, Dolních Rakousech, Salzbursku a Lichtenštejnsku. Proslul svou dobročinností a byl známým mecenášem vědy a umění.

V roce 1898 u příležitosti 40. výročí jeho vlády byly v jeho lesích vysazeny dubové háje, celkem 40 dubů. Co strom, to rok vlády. A u nich lesníci usazovali kameny s nápisy připomínajícími výročí vlády v latinském, českém nebo německém jazyce. Celou akci zorganizoval knížecí lesní rada Julius Wiehl.

Císařský památeční kámen

Po deseti letech, při dalším výročí, dostaly některé pomníky doplňkové desky, jiné byly přetesány a jiné jen mírně opraveny. A lesní dělníci vysázeli deset nových dubů. Dubové háje neměly přitom jen památeční charakter. Lesníci si tak zkoušeli, jak se bude dařit dubovým porostům na různých stanovištích v různých nadmořských výškách. Ale zatímco některé památeční kameny v krajině zůstaly, duby se až na pár jednotlivých stromů nedochovaly.

Jubilejní kámen císaře Františka Josefa I.

Jeden památeční kámen na Třebovských stěnách je ale jiný. Dnes je zrenovovaný a usazený u studánky nad Damníkovskou hájovnou. Jde o císařský pamětní kámen usazený v roce 1908. Kolem něj bylo vysazeno šest javorů, k šedesátiletému výročí vlády císaře. Dlouhá léta se o něm nevědělo, byl totiž svalený v lese a zarostlý houštím.

Tyto kameny a všechny podobné pomníky oslavující panování císaře musely být za První republiky odstraněny. Pod hrozbou vysoké pokuty nebo dokonce i vězení. Proto se císařských pamětních kamenů dochovalo tak málo, tento jediný v Čechách a dva na Moravě.

Císařský památeční kámen nad Damníkovskou hájovnou

Lichtenštejnské i císařský památeční kámen jsou v lesích u České Třebové usazeny podél cest, jsou snadno dostupné a staly se vyhledávanými cíli na turistických trasách. Zájemci se o jejich historii dozvědí z informačních tabulí, které jsou na stezkách instalovány. Lesní cesty jsou sjízdné pro cyklisty. Třebovské stěny jsou vyhledávané i rodinami s malými dětmi, pro které místní ochránci přírody připravili několik smyslových naučných stezek.

autor: KSA
Spustit audio