Pardubická nemocnice má nový robotický systém pro vysoce přesné operace nádorů

2. únor 2024 06:45

Pardubická nemocnice má nový robotický operační systém da Vinci za 65 milionů korun. Lékaři díky němu budou operovat s milimetrovou přesností i na hůře dostupných místech a vyčlenili pro něj jeden sál v nové budově. Provádět na něm plánují až 300 zákroků ročně.

Robotický systém da Vinci je součástí nového pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oborů, kde zabere jeden z 12 operačních sálů. Chirurgický operační robot přináší největší výhody hlavně pro pacienty. Zákrok je mimo jiné méně invazivní. „Bude se používat k operativě nádorů v oblasti dutiny břišní, gynekologických a urologických nádorů. Čím méně je invazivní zákrok, tím víc je pro pacienta snesitelný a znamená kratší rekonvalescenci,“ řekl přednosta chirurgické kliniky Lukáš Sákra.

Náročný trénink

Operatéři se s robotickým systémem učí zacházet, výcvik je velmi striktní. Chirurg musí strávit na simulátoru 50 hodin, potom mnohokrát jezdí na pracoviště, kde se již roboticky operuje a sleduje operace. „Potom začíná operovat pod dohledem mentora, který chirurga provede pěti nebo deseti operacemi. Takže to trvá dva až tři měsíce, když se výcviku lékař intenzivně věnuje,“ uvedl Sákra.

Robotický systém da Vinci operuje s vysokou přesností

Na robotovi, který se bude primárně využívat při onkologických operacích, je po zapracování možné provádět 250 až 300 operací ročně. Podle Sákry první robotická operace bude přibližně v půlce dubna. Operovat se bude nádor tlustého střeva, po zákrocích v dutině břišní jde o druhou nejčastější operaci. „Máme s ní největší zkušenosti,“ řekl přednosta.

Operatér není přímo u pacienta

Operační robot se skládá ze tří částí, operatérovy konzole, pacientského vozíku se samotnými operačními rameny a videověže. Operující lékař sedí u konzole, kde má 3D pohled do operačního pole a pomocí speciálních joysticků robota ovládá. Nedívá se přitom na pacienta, ale do monitoru v konzoli.

Přednosta chirurgické kliniky Lukáš Sákra představuje nový robotický přístroj da Vinci

Veškeré úkony v těle pacienta provádí operatér prostřednictvím robotických ramen. „Všechno je řízené chirurgem a robot má celou řadu bezpečnostních pojistek, aby nedošlo třeba k nechtěnému pohybu operačních ramen, a tím pádem ke zranění pacienta," dodal Sákra.

Nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů, kde je i chirurgický robot, bude uveden do provozu na konci února. Jde o největší investici v historii kraje. Náklady dosáhnou dvou miliard korun. „Nový pavilon posune nejen Pardubickou nemocnici, ale celé zdravotnictví v Pardubickém kraji o výrazný kus dopředu. Operační robot s hodnotou skoro 65 milionů korun je nejdražší technologií nemocnice,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM). Nemocnice zaplatila 20 milionů korun, zbylou částku uhradila z dotací.

Spustit audio

Související