Pátek: Život v obavách

2. březen 2018

Jakou roli hraje strach ve vašem životě? Bojíte se a je to pro vás nepříjemné? Nebo se bojíte rádi a vyhledáváte horory, nebo v televizi krimi zprávy, protože strach přináší zajímavý druh adrenalinu? Kdy je strach ještě zdravý a kdy už může znamenat jistou patologii?

Strach a úzkost mnoho lidí provází každý den. Může mít jednak iracionální původ z těžko identifikovatelných příčin a jednak racionální původ ze zkušeností z minulosti, které si lidé přenáší do svých vzorců v chování třeba z dětství do dospělosti.

Původcem strachu mohou být také třeba dluhy a problematické splácení, nebo partner, který se z milujícího člověka změnil v domácího tyrana. Původců strachu je zkrátka hodně – někdy je i vědomě vyhledáváme.

Ruku na srdce: lidé se velmi rádi nechají přitahovat horory, špatnými zprávami, novodobou mytologií, sledují tristní osudy druhých lidí, aby se v nich pak usadil sediment zdroje vlastního strachu a obav. Jakým fenoménem je strach v našem životě?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.