Petr Holub: Stavební zákon proti občanům

19. březen 2019

Před časem se vyprávěl vtip o tom, jaká nebezpečí číhají v tuzemské přírodě.

Obyčejný občan se vypraví do lesa a tam narazí na medvěda. Chopí se větve a začne se bránit jeho výpadům. Záhy se objeví strážce přírody a výletník si oddychne. Strážce je vyzbrojen kulovnicí a namíří směrem k místu, kde člověk bojuje s dravou šelmou. Až příliš pozdě si občan uvědomí, že ochránce míří na něho.

Ministerstvo dopravy chce odstrašit lidi, aby se nedomáhali svých práv, říká advokát o návrhu kaucí ve stavebním řízení

Stavba jednoho z mostů na dálnici D1 u Přerova

Ministerstvo dopravy přišlo s novelou zákona na zrychlení přípravy a povolování dopravních staveb. Resort navrhuje zavést desetitisícové kauce, pokud by se občané chtěli odvolat proti umístění či realizaci stavby.

Tento absurdní příběh může posloužit jako výklad k okolnostem, za kterých se připravuje nový stavební zákon. Jeho návrh se bude během března nebo dubna projednávat na vládě.

Autoři zákona líčí, jak se díky novým paragrafům konečně zlepší podmínky pro nešťastné investory, kteří dnes trpí složitou byrokracií a čelí zlomyslným námitkám účelově vymýšleným pouze proto, aby oddálily nějakou prospěšnou stavbu.

Skvělé časy, které nastanou, až se přijme nový stavební zákon, popisuje František Korbel z advokátní kanceláře Havel & Partners. „Cílem je integrace stavebního řízení do jednoho úřadu, s jedním procesem zakončeným jedním razítkem, které bude i v případě jakéhokoliv rozporu se soudním přezkumem odbouchnuto do jednoho roku. Dnes je to klidně i deset let,“ uvedl právník Korbel v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Podnikatelé spojení s úřady

Klára Dostálová: Každý investor bude vědět, že stavební povolení dostane maximálně do 60 dnů

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Program pro výstavbu bydlení pro mladé, podpora nájemního bydlení ve velkých městech nebo zjednodušení stavebního řízení. Také kroky chystá podle ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Kláry Dostálové vláda v souvislosti s dostupností bydlení.

Lze tedy předpokládat, že všechny okolnosti stavby, od jejího vlivu na životní prostředí přes soulad s územním plánem až k technickým detailům, budou schváleny během pár měsíců. Případné soudní řízení to může prodloužit, zdržení však nebude zásadní.

Teď se tedy nabízí otázka, kdo jsou ti padouši, kteří během územního nebo stavebního řízení dávají neustále připomínky a přitom sledují pouze své účelové a jednostranné zájmy, jak je popsal jeden z autorů zákona.

Nejde jen o byrokraty, kteří snad mohou očekávat úplatek, pokud řízení urychlí. Viníkem jsou ti, kdo jsou účastníky řízení, tedy především obyčejní občané, kteří si nepřejí stavbu továrny, bytovky, supermarketu nebo parkoviště poblíž svých pozemků a neustále vymýšlejí námitky, jen aby se u nich v ulici nestavělo.

Nová služba v kraji usnadňuje administrativu spojenou se stavebním povolením

klávesnice

V Karlovarském kraji se nově nabízí občanům služba UtilityReport, pomocí které je možné podat žádost o vyjádření k existenci sítí všem správcům inženýrských sítí. Služba je pro obyvatele regionu bezplatná.

Jinými slovy, smyslem zákona nebude hájit práva obyčejných občanů před agresivním medvědem, v našem případě investorem, ale likvidace návštěvníka lesa, aby neublížil divoké šelmě. V tom je pochopitelná logika, i když není jasné, jestli opravdu sleduje veřejný zájem.

Argumentace právníka Korbela a investorů má totiž jednu zásadní slabinu. Není pochyb, že odpůrci staveb z řad místních občanů územní řízení zdržují svými námitkami. Kdyby se do toho nepletli, papíry se za rok seženou i podle platných zákonů. Nutno však připustit, že při některých stavebních řízeních obsahují námitky běžných lidí aspoň díl pravdy.

Zároveň platí pravidlo, že investoři obvykle ignorují jejich připomínky opřené o platné zákony a pravidla. Nekompromisně prosazují svou, klidně dotáhnou věc k soudu, a i když prohrají, prosazují stejný návrh s pomocí submisivních úředníků v dalším kole. Pak klidně může spor trvat deset let.

Petr Holub, týdeník Echo

Návrh nového zákona by mohl pomoci, kdyby se postavil aroganci investorů a tedy umožnil během roku dojít k verdiktu, aby každý stavitel respektoval právo místních obyvatel na slušné bydlení. Teď se však zdá, že má být kladivem na obyčejné lidi. Mohou se bránit, nejpozději do roka je však podnikatelé spojení s úřady převálcují. 

autor: Petr Holub
Spustit audio