Petr Holub: Vláda, která zdraží pivo

12. duben 2023

Oblíbenou hrou politiků se stalo pouštění balónků. Velký ohlas získal zvláště balónek, který obsahuje zprávu o zvýšení DPH. Protesty nenechaly na ministru financí Zbyňku Stanjurovi nit suchou. Stěžují si ekonomové, podnikatelé a jménem spotřebitelů opoziční politici, kterým se nelíbí, že stát chce navrženým opatřením vytáhnout z lidí 24 miliard korun.

Poprask byl tak veliký, že se musel ozvat premiér Petr Fiala a upozornit, že zpráva o DPH unikla ještě během jednání vládních stran a že tedy nemá smysl kritizovat návrh, který nebyl schválen – zkrátka připomněl, že přece jde jen o balónek.

Čtěte také

Jak známo, politici balónky vypouštějí, aby otestovali reakci veřejnosti. Může se stát, že proti úniku nějaké plánované změny nikdo neprotestuje. Potom lze bez problémů plán uskutečnit. Když jsou naopak protesty příliš rozsáhlé, tak je možné návrh bezbolestně stáhnout.

Existuje ovšem ještě třetí varianta balónkové hry. Vláda navrhne mírnější opatření, které kritici stíhají plamennými slovy, přeháněním se však sami znemožní, a tím se otevře cesta k mnohem drsnější reformě.

Údolí nářků

Stížnosti ve věci DPH opravdu přehánějí. Návrh ministerstva financí je krotký, jenom vrací poměry, které platily už dříve. V časech pandemie se snižovaly sazby daně z přidané hodnoty, například na vodné a stočné, točené pivo, vstupenky na kulturní představení či za ubytování v hotelu, obvykle s připomínkou, že jde o dočasný pokles. Teď dočasnost končí.

Čtěte také

Minimálně podnikatelé si pamatují, že ještě v roce 2014 platily pouze dvě sazby DPH. Ta základní byla 21 procent, snížená dosahovala 15 procent. Levicové vládní garnitury se pustily do daňového inženýrství a zavedly ještě třetí sazbu ve výši 10 procent. Teď se třetí sazba ruší a patnáctiprocentní sazba DPH se snižuje o procento.

Jinými slovy, vrací se poměry, ve kterých jsme žili před deseti lety, najednou se nám to však zdá neúnosné a nářky tuzemského obyvatelstva dosahují nebes. Česko se ostatně v poslední době změnilo na údolí nářků. Za absolutní katastrofu bývá považován fakt, že se úroková sazba u hypoték pohybuje mezi pěti a šesti procenty, tedy na úrovni, na jaké byla rovněž před deseti lety.

Spoustu slz nás stála zpráva, že se důchody letos zvýší jen o 12 procent, i když jde o nejrychlejší tempo v blízkých zemích Evropské unie. Máme přece nárok na dostupné bydlení a valorizaci důchodů, která svým tempem musí předstihnout inflaci.

Čtěte také

Pokles porodnosti má jediný důvod, totiž skutečnost, že se rodičovský příspěvek nevalorizuje stejně jako důchody. Jak chceme udržet cenu elektřiny na slušné úrovni, když stát nepřiplatí dodavatelům cenu, kterou si nárokují. Jak chceme, aby podnikatelé investovali, když jim stát neproplatí aspoň polovinu nákladů na investici. Ve výčtu, který popisuje tzv. nárokovou ekonomiku, by se dalo pokračovat.

Teď tedy vláda úvahami o zvýšení DPH ohrozila nárok některých odvětví platit nízké daně, případně vyvolala výhrůžky zmíněných podnikatelů, že náklady nechají zaplatit spotřebitele. Nářek, který se v reakci na vypuštěný balónek spustil, nelze přeslechnout. 

Petr Holub

Ti, kdo si přehnaně stěžují, si však škodí sami, nehledě k tomu, že diskreditují samotný princip nárokové ekonomiky. Právě praxe, jak tuzemské vlády vycházely vstříc všem nárokům, vytvořila schodek na úrovni 300 až 500 miliard. Teď bude třeba některé nároky opět odmítnout, i když to vyvolá divoký pláč a dlouho neslýchané skřípění zubů. Jak snadno se ovšem budou vládě škrtat všemožné výhody, když první mezi položkami bude nesmyslně snížená sazba daně z přidané hodnoty za točené pivo.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio