Placičky s krůtím masem

29. březen 2015

Krůtí maso je dalším oblíbeným druhem ze skupiny drůbeže nejen pro svou výbornou chuť, ale také proto, že je zdrojem vitamínů B, obsahuje železo, hořčík a další důležité prvky pro náš organismus. Maso je libové, tudíž je vhodné pro ty z nás, kteří musí dodržovat dietní režim.

Suroviny: 1 ½ lžičky kukuřičného oleje, 1 ¼ hrnku natrhaných listů špenátu, 2 nakrájené stroužky česneku, 230 g krůtích prsních řízků nakrájených nadrobno, 6 lžic studených rozmačkaných uvařených brambor, ¾ hrnku nízkotučného tvarohu, 3 nakrájené jarní cibulky, 1 lžička hořčice, 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky, ½ hrnku strouhanky, sůl, pepř

Omáčka: 1 uvařená červená řepa nakrájená na kostky, 1 hrnek jablečného pyré, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička nakrájeného kopru

Postup: Troubu předehřejeme na 190⁰C. všechny suroviny na přípravu omáčky smícháme v misce, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Můžeme je také nahladko rozmixovat.

Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme špenát a česnek, pánev přikryjeme pokličkou a špenát s česnekem dusíme na mírném ohni 2 minuty. Pánev odstavíme. Když špenát s česnekem vychladne, smícháme ho v misce s krůtím masem, bramborami, tvarohem, jarní cibulkou, hořčicí, bazalkou a polovinou strouhanky. Podle chuti osolíme a opepříme. Hmotu rozdělíme na osm dílů a z každého dílu utvoříme placičku silnou zhruba 1 cm. Placičky obalíme ve zbývající strouhance.

Placičky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut dozlatova. Placičky rozdělíme na talíře, doplníme omáčkou z červené řepy ozdobenou koprem a ihned podáváme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.