Plánovanou střelnicí v Hradčanech-Kobeřicích se zabývá veřejný ochránce práv

24. říjen 2018

Kauza plánované střelnice v Hradčanech-Kobeřicích na Prostějovsku nekončí. Spor majitelů okolních pozemků s vlastníkem parcely, na které by měla střelnice stát, se dostal až na úřad ombudsmana. Věc vyšetřovala také Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože parcelu vlastní policista. Podle ní nepochybil. Sousedé neuspěli ani s odvoláním, státní zástupce ho tento týden zamítl.

Několikametrové valy hlíny a cedule s nápisem zákaz vstupu, tak vypadá pozemek v Hradčanech-Kobeřicích, na kterém by v budoucnu měla stát soukromá střelnice. Jenže při úpravách terénu jeho majitel vykácel část lesa na sousedních parcelách.

„Před tím valem jsme měli dřeviny, měli jsme tam akáty pro naše včely. Akátový med je jeden z nejlepších medů a je to pro nás určitá ztráta,“ řekla Českému rozhlasu už dříve Martina Paloncy, spolumajitelka sousedního pozemku. S hranicí parcel si podle ní také nikdo nedělal těžkou hlavu. Hlínu totiž při úpravách složili právě u sousedů.

Majitelé sousedních pozemků se nevzdávají

Teď se spor dostal až na úřad ombudsmanky. „Zástupce ombudsmanky se zabývá několika stížnostmi na sportovní střelnice, na hluk z nich. Jednou z těch, které aktuálně řeší, je také stížnost na střelnici v Hradčanech-Kobeřicích,“ potvrdila mluvčí veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Stavbu soukromé střelnice v Hradčanech-Kobeřicích prošetřuje kvůli terénním úpravám stavební úřad

Majitel parcely nechal vytvořit několikametrové hliněné valy

Prostějovský stavební úřad prověřuje úpravy na pozemku v Hradčanech-Kobeřicích, kde má údajně vzniknout soukromá střelnice. Majitel parcely na ní navršil několikametrové hliněné valy a vykácel stromy. To vadí některým obyvatelům obce, kteří proti plánům na vybudování střelnice protestují. S postupem vlastníka pozemku nesouhlasí ani jeho sousedi, bojí se zejména o svá včelstva.

Vlastníci sousedních parcel se obrátili na úřady. Celou věc prošetřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Majitelem pozemku je totiž policista Tomáš Fiala. Inspekce případ uzavřela s tím, že k pochybení nedošlo.

Podle jejího mluvčího Martina Strouhala ale proti rozhodnutí přišla stížnost. O té tento týden rozhodl státní zástupce. „Bylo nám doručeno rozhodnutí Krajského státního zastupitelství, byla zamítnuta naše stížnost,“ uvedl Radek Rozmánek, právní zástupce stěžovatelů.

Tomáš Fiala se k celé záležitosti vyjadřovat nechce. Českému rozhlasu poslal email, ve kterém uvedl, že svá stanoviska sdělil příslušným orgánům. Je přesvědčen, že veškeré jeho konání bylo v souladu se zákonem, což podle něj potvrzují kontroly a šetření. Martina Paloncy už potvrdila, že zvažuje další kroky.

autor: tas
Spustit audio