Stavbu soukromé střelnice v Hradčanech-Kobeřicích prošetřuje kvůli terénním úpravám stavební úřad

27. březen 2018

Prostějovský stavební úřad prověřuje úpravy na pozemku v Hradčanech-Kobeřicích, kde má údajně vzniknout soukromá střelnice. Majitel parcely na ní navršil několikametrové hliněné valy a vykácel stromy. To vadí některým obyvatelům obce, kteří proti plánům na vybudování střelnice protestují. S postupem vlastníka pozemku nesouhlasí ani jeho sousedi, bojí se zejména o svá včelstva.

Kontrolní den prostějovského stavebního úřadu v Kobeřicích-Hradčanech provázel rozruch. Na pozemek Tomáše Fialy, který tam plánuje vybudovat střelnici, totiž přišli i majitelé sousední parcely a další obyvatelé obce. „Až tady budu mít oficiálně zaměřený flok, tak uznám, že to je váš pozemek a půjdu od něho. Jinak klidně můžete zavolat policii,“ dohadoval se s Fialou jeden z odpůrců střelnice.

Tomáš Fiala nakonec na své sousedy zavolal policii. Celou situaci odmítl komentovat a nepřál si být nahráván. Již dříve ale na veřejném zastupitelstvu obce potvrdil, že střelnici stavět chce. Střílet by se na ní mělo z malorážek a pistolí.

Místo stromů hliněné valy

Z toho mají ale obyvatelé obce obavu. „Pan Fiala sice řekl, že to bude nějaká privátní střelnice pro náš klub, nicméně můžeme mu věřit, když teď tady vyrostlo tohle? Tohle jsou údajně drobné terénní úpravy,“ uvedl za iniciativu Kobeřice proti střelnici místní myslivec Radomil Holík.

„Kdybychom třeba pracovali na včelách a zrovna tady začali střílet, nedokážu si představit, jak by ty včely zareagovaly. Dokážou být i agresivní, když člověk vezme třeba křovinořez a začne sekat zahradu,“ říká Martina Paloncy, spolumajitelka pozemku, který přímo sousedí s budovanou střelnicí. Chová na něm včely.

Bagry podle ní původně zabraly až 20 metrů z jejich pozemku a přitom pokácely akátové stromy. „Mám tam přibližně 40 včelstev. Před tím valem jsme měli dřeviny, měli jsme tam akáty pro naše včely. Akátový med je jeden z nejlepších. Je to pro nás určitá ztráta,“ dodává Paloncy. Chystá se proto podat trestní oznámení.

Celou věc šetří kvůli výrazným terénním úpravám také prostějovský stavební úřad. „Teď vydáme nějaké sdělení o tom, co jsme tady zjistili. Popíšu stav věcí. Pokud se musí udělat místní šetření, tak je tam až 60 dnů,“ uvedl šéf úřadu Jan Košťál.

autor: tas
Spustit audio