Po násilných konfliktech pozvalo vedení Přerova olašského krále, aby pomohl řešit situaci ve městě

17. červenec 2020

Obnovit klid a bezpečnost v Přerově. To by měl být úkol pro olašského krále, kterého vedení magistrátu i olomouckého hejtmanství zve do města. A to kvůli incidentům mezi dvěma znepřátelenými rodinami. Tento týden jejich potyčky vygradovaly a zasahovat při nich museli dokonce i policejní těžkooděnci. Podezření z výtržnictví a poškozování cizí věci teď čelí celkem deset lidí.

Poničené dveře

„V jedenáct večer sem přijelo několik aut, a začali po sobě řvát. Asi si tu vyřizovaly účty nějaké znepřátelené rodiny. Pak začali házet různé předměty. Byly tam lahve, váleček na nudle a sousty dalších předmětů,“ ukazuje mladá maminka Jana na čelní sklo svého auta. Rozbily je věci, které po sobě útočníci házeli. Na zemi tu ještě leží palička na maso. „Hrůza, bojíme se tady opravdu všichni,“ dodává maminka. Bojí se i její soused pan Pavel. Konflikty se tu podle něj stupňují. „Většinou jenom řvou. Teď lítalo sklo, tak nevím, jestli za chvíli nebudou házet zápalné lahve,“ dodává Pavel.

Při konfliktech v Přerově bylo zničeno i čelní sklo auta, které bylo v ulici zaparkováno

„Přerovští Romové se od tohoto problému distancují. Jedná se o jednu konkrétní rodinu, která nemá v Přerově téměř žádné rodinné vazby. Samozřejmě nás to také poškozuje,“ říká k tomu Ivan Kandráč, který působí v městské komisi prevence kriminality.

Policie vyšetřuje z podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci deset lidí. Posílila taky hlídky ve městě. „Územní odbor Přerov je v současné době posílen o družstvo pořádkové jednotky krajského ředitelství. Myslím, že tyto prostředky jsou v tuto chvíli dostatečné, abychom reagovali na jakoukoli situaci,“ potvrzuje krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Domy obou znepřátelených rodin nepřetržitě hlídají policisté. Krajský radní Petr Vrána a současně přerovský radní volený za hnutí ANO chce do města pozvat olašského krále. „Víme, že olašští Romové si moc nedají říct a že jedinou autoritou, která na ně může zapůsobit je nějaký jejich tzv. král, kterým je, myslím pan Robert Beneš z Brna. Velmi rád bych se s ním potkal, abych s ním projednal možnost zklidnění situace v Přerově,“ přibližuje Vrána.

Vedení města chce příští týden uspořádat veřejné slyšení o bezpečnosti a kriminalitě ve městě. Kromě zástupců magistrátu s obyvateli budou diskutovat policisté a krajská koordinátorka pro národnostní menšiny.

autor: kra
Spustit audio