Poblíž Repech na Prostějovsku stojí nová rozhledna. Veřejnosti se otevře začátkem prosince

9. listopad 2018

Měří 22 metrů, z větší části je vybudovaná ze dřeva a stojí na kopci nedaleko Repech na Prostějovsku. Nová rozhledna Kopaninka je po sedmi měsících prací hotová. Turisté z jejího vrcholu dohlédnou na Orlické hory, Jeseníky, Beskydy a dokonce i na jadernou elektrárnu v Dukovanech. První návštěvníky přivítá na začátku prosince, kdy se otevře veřejnosti.

Rozhledna Kopaninka je vysoká 22 metrů

„Sešli své požehnání na tuto rozhlednu a na všechny, kteří sem budou přicházet a obdivovat krásu přírody,“ farář Zdeněk Fučík požehnal rozhledně Kopaninka, stojící nedaleko vojenského újezdu mezi obcemi Bousín a Repechy.

Přes dvacet metrů vysokou stavbu postavil spolek Repechy Crew během letošního roku. „Základy se udělaly v minulém roce, jsou tři metry hluboké a je v nich spousta oceli a betonu. Se stavbou jsme začali na Josefa, 18. března letošního roku,“ uvedl jeden z iniciátorů stavby Břetislav Usnul. Z vrcholu jsou kromě Jeseníků vidět také Králický Sněžník, Beskydy nebo Hostýnské vrchy.

Schody nesou jména dárců, kteří na stavbu přispěli

„Tady z Repešského žlebu jsou ty hlavní stojky, smrkové, kameny, ze kterých je udělaná podesta, jsou z nedalekého Lulče u Vyškova, kde ten kámen má takovou vlastnost, že když je čerstvě štípnutý, tak je stříbrný, což ladí s pozinkovaným schodištěm, nebo je takový do hněda, což zase barvně sedí k tomu dřevu,“ popisuje Usnul.

Na stavbu rozhledny přispěli lidé, kteří si mohli za 10 tisíc korun koupit některý z třiaosmdesáti schodů. Milion a čtvrt zaplatil také Olomoucký kraj. „Je na zajímavé turistické trase, je tady cyklostezka a věřím, že tady bude hodně návštěvníků, protože takový projekt je ojedinělý, není jich teď mnoho,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO.

Rozhledna se veřejnosti otevře na začátku prosince. Její tvůrci plánují vybírat vstupné. Jeho výši ale zatím zvažují.

autor: tas
Spustit audio