Podzim komunismu připomene v Olomouci především mladší generaci období před revolucí

29. září 2015

Malé pozdvižení vyvolala minulý týden v centru Olomouce dvojice mladých lidí. V kostýmech učitelů branné výchovy v ulicích vyvěšovali plakáty. Procházející lidi lákali na akce, které chtějí v průběhu následujících týdnů ve městě uspořádat. Začíná Podzim komunismu.

A hned tou první bude výstava dnes už historických hraček. Tedy takových, které socialistické podniky pro děti vyráběly.

Mladý muž a žena kráčejí parkem v centru města. Ohlíží se za nimi většina kolemjdoucích. Oblečení jsou totiž v khaki montérkách a košilích učitelů branné výchovy. Nechybí jim ani přilba a kompletně vybavená lékárnička. Netknutá ve skladech civilní obrany ležela víc než 30 let.

Tuto neobvyklou výbavu Tereza objevila ve skladech civilní obrany olomoucké univerzity. Všechno je nepoužité a jako kostým výborně vyhovuje reklamě na Podzimní dny komunismu, které se svými přáteli právě připravují.

„Budeme s Petrem společně chodit po centru Olomouce, abychom lidi na tu akci upozornili a poprosili je o spolupráci,“ říká Tereza Šafaříková.

Tereza s Petrem Cieslarem právě vyvěšují na strom v parku barevnou A4 s textem a fotkou plyšového mončičáka. Vyzývají tak kolemjdoucí ke sbírce hraček. Nejde ale o žádné moderní vymoženosti, tablety nebo konzole, ale o hračky, se kterými si hrávaly třeba i naše babičky a prababičky. Vystavit je chtějí v Korunní pevnůstce.

„Mělo by se jednat o jakoukoliv hračku z období komunismu, socialismu. To, co lidé mají po půdách, zašité v krabicích. Určitě se nám to bude hodit,“ popisuje Tereza.

Zvědavě se blíží menší blondýnka a z letáku si opisuje kontaktní telefon. Jmenuje se Anna Mimochodková: „Myslím si, že je to určitě zajímavý nápad. Hlavně pro mladší generace, které takové věci vůbec neznají a v dnešní době používají hlavně mobily a tablety.“

Podzim komunismu v Olomouci

Trochu skeptická je naopak Jarmila Kulatá: „Záleží na tom, jestli to osloví současné děti. Ony přece jen mají jiný směr, jiné idoly. Uvidíme, jestli to bude mít odezvu, jestli se na to tahle generace podívá svýma očima.“

„Určitě uvítáme, když dorazí rodiče a prarodiče s dětmi a budou jim povídat o tom, jakým způsobem si kdysi hráli, s jakými hračkami si hráli. Myslíme si, že spousta těch hraček byla opravdu v každé domácnosti,“ dodává Petr Cieslar.

Na období komunismu ale nechtějí vzpomínat jen nostalgicky.

„Bude následovat taková reminiscence na socialistický režim. Bude to probíhat 16. a 17. listopadu, kdy chystáme obrovské množství aktivit. Půjde nám opravdu o to vyvolat nějakou mezigenerační vzpomínku a dialog,“ uzavírá Petr Cieslar.

autor: kra
Spustit audio