Pokud je kuchař třída, lidé by to měli vědět, je přesvědčený Tomáš Juřík, nový šéfkuchař olomouckého Bistra Helen

„Dříve se říkalo, že kdo není moc chytrý, měl by jít na kuchaře. To už dneska neplatí,“ říká Tomáš Juřík a okamžitě to doloží řadou jmen známých šéfkuchařů, kteří jsou kreativní, sečtělí, nápadití a inspirativní.

Jsou mezi nimi třeba Jan Punčochář, Radek Kašpárek, Oldřich Sahajdák nebo Přemek Forejt, který taky působí v Olomouci. „Zatím jsem neměl čas ve městě navštívit všechny restaurace, ale udělám to. Musíte vědět, co se kolem děje a co lidé chtějí,“ vysvětluje Tomáš Juřík, který sází na jednoduchá, čitelná jídla, regionální suroviny a zdravý životní styl.

Hodně času strávil v italské Florencii, pracoval ve Spojených státech amerických a Švýcarsku. Vařil v pražském podniku Belleuve a michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise.

Variace na hovězí v mrkvi, buddha salát pro veganské zákazníky, lososovitý pstruh s brokolicí, ředkvičkami, kedlubnou a císařskými hráškovými lusky, to je jen část nabídky, kterou se svým týmem bude šéfkuchař Tomáš Juřík nabízet.

Celé povídání s Tomášem Juříkem ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc si poslechněte ze záznamu. 

autor: voj
Spustit audio