Policisté zadrželi majitele prodejen se syntetickými drogami

27. duben 2011

Majitele prodejen Amsterdam shop kriminalisté podezírají z šíření toxikomanie. Polského podnikatele, který má obchod se syntetickými drogami i v ostravské Stodolní ulici, zadrželi v Olomouci.

Zásah kriminalisté chystali už od února. „Celá ta akce není reakce na vstoupení novelizace zákona o omamných látkách v platnost, je to akce připravovaná už od února. Naše úkony se časově sešly čirou náhodou,“ vysvětluje kriminalista Jiří Kubák.

Amsterdam shop ve Stodolní ulici v centru Ostravy zůstal dnes zavřený. A to i přes fakt, že na vstupních dveřích majitel sliboval opětovné zprovoznění. Jak zjistil na místě Český rozhlas Ostrava, obchod zůstal opuštěný a zadní vchod zapečetěný po včerejší policejní razii.

Experti předesílají, že ani nová legislativa, která právě vstoupila v platnost, dalšímu šíření nových drog nezabrání. Českotěšínský policejní komisař Libor Cieslar tvrdí, že na pultech se objeví další chemické drogy.

„Tyto prodejny pravděpodobně budou nabízet zase nějaké zboží, ale my v tuto chvíli nevíme, o jaké se bude jednat. Můžeme jen předpokládat, že to nebude zboží, které už v tuto chvíli je nelegální. Máme jenom takové indicie, že už by tam měly být chemicky upravené látky, které jsou jim podobné,“ dodává policista.

Původně obchody vznikaly v Polsku. V okamžiku, kdy ale v zemi zemřelo na následky předávkování několik lidí, polští zákonodárci přijali zákon, kterým obchodníky donutili prodejny zavřít. Provozovatelé se proto přesunuli do Česka.

autoři: av , Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu