Povidlárna v Sušicích na Přerovsku už voní švestkami. Některé odrůdy jsou zralé dřív než v minulých letech

21. srpen 2024 14:09

Povidlárnu zahrádkářů v Sušicích na Přerovsku provoněly švestky. Lidé je tam vozí ze svých zahrádek daleko dřív než v minulých letech. Některé odrůdy trnek jsou už totiž dozrálé.

„Je potřeba, ať to hoří pomaličku, spíš po krajích, aby se nepřipálil prostředek pod tím kotlem,“ říká Zuzana Fialová, která přikládá polínka pod nerezový kotel.

Spolu s tatínkem Jaroslavem do něj nasypali 120 kilogramů švestek. „Čačanská najbolja a vajhamka,“ vyjmenovává odrůdy Jaroslav. Do povidel nic nepřidávají. „Je to stoprocentní švestka. Všechno tam už je, není potřeba tam něco dodávat,“ zmiňuje Zuzana.

Zuzana Fialová zatápí pod kotlem

Dříve se některé švestky trhaly až na podzim, to už teď rozhodně není pravidlem. „Je to tím, že dnes už jsou různé odrůdy. Dřív se povidla dělala až z karlátek, což byly pozdní trnky,“ vysvětluje Bohumil Gibala, předseda zdejší organizace Českého zahrádkářského svazu.

Více o vaření povidel si poslechněte v reportáži Lenky Kratochvílové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio