Pozor na úsek cyklostezky Bečva u Sušic a Oseku. Pro kolaře je nebezpečný, podemílá ho meandrující řeka

15. březen 2024 13:32

Pracovníci olomoucké hejtmanství připravují projekt na přetrasování jednoho z úseků páteřní moravské cyklostezky Bečva. Konkrétně se jedná o 400 metrů dlouhou trasu u Sušic a Oseku nad Bečvou na Přerovsku. Úsek je pro kolaře nebezpečný, podemílá ho meandrující řeka. Zábrany, které u něj jsou, ale mnozí cyklisté nerespektují.

Reportérka Českého rozhlasu Lenka Kratochvílová s nezávislým starostou Sušic Bohumil Gibalou pásmem měřili vzdálenost mezi asfaltem cyklostezky a podemletým břehem Bečvy. „Mám tady metr a šedesát centimetrů,“ zahlásila reportérka.

„Je to jenom otázka nějaké větší vody, aby se to dostalo až sem. Lidé, kteří sem jezdí, kolikrát hodně riskují a neuvědomují si, že to drží jenom ta tráva a že jsou metr a půl mimo břeh. Rázem se může stát, že se ocitnou až ve vodě, která je o čtyři až pět metrů níže,“ komentoval Gibala.

Vstup na kritický úsek obec zabezpečila závorami a pod nimi leží i velké betonové pásy. Přesto mnozí cyklisté tu jezdí stále. Původní plány na přetrasování cyklostezky z levého na pravý břeh řeky olomoucké hejtmanství zamítlo.

Hledá rychlejší a hlavně levnější variantu. Teď chce rizikový úsek od Bečvy posunout zhruba o 70 metrů. Mělo by to stačit, je přesvědčený krajský cyklokoordinátor Petr Smítal. „Optimisticky budou do konce roku dokončeny komplexní pozemkové úpravy a nový stav katastru zaveden do katastrálních map,“ uvádí Smítal.

Ten tak věří, že úpravy na přetrasování kritického úseku by mohly začít už v příštím roce. Cyklostezka Bečva totiž patří k nejdelším v Česku. Od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy směrem na Hanou v současnosti měří 160 kilometrů.

Kompletní reportáž si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související