Pracovna: V galerii DOX s historikem umění, kurátorem a pedagogem Otto M. Urbanem

5. březen 2024

Otto M. Urban (1967) je historik umění, kurátor, pedagog a spisovatel. Je synem historika Otty Urbana a dějiny umění a estetiku vystudoval na FF UK v Praze. V letech 2012–16 vedl Katedru teorie a dějiny umění na Akademii výtvarných umění v Praze.

Od roku 2017 působil jako kurátor v Národní galerii Praha, kde byl také ředitelem Sbírky umění 19. století a klasické moderny. Po odvolání bývalého ředitele Jiřího Fajta podal rezignaci. Od 1. března 2020 je hlavním kurátorem v Centru současného umění DOX. Urban napsal celou řadu knih, monografií a odborných publikací. Má rád symbolismus, dekadenci a hudbu. V minulosti stál u zrodu kapely Dekadent Fabrik. Za sebou má celou řadu výstavních projektů. Zmínit můžeme například výstavu z roku 2006 V barvách chorobných. Idea dekadence v českých zemích 1880–1914, která prezentovala českou kulturu v době českého předsednictví Evropské unii. Stejnojmenná kniha pak byla nominovaná na cenu Magnesia Litera 2007 v kategorii naučné literatury.

Do galerie DOX se za Otto M. Urbanem vydala naše reportérka Zuzana Filípková, která si s ním povídala o práci kurátora. Reportáž z této návštěvy si můžete pustit zde…

autor: zuf
Spustit audio

Související