Pracovníci přerovského magistrátu zahajují informační kampaň zaměřenou na neekologicky vytápěné domácnosti

Cestou prevence a osvěty se rozhodli jít úředníci přerovského magistrátu ohledně neekologického vytápění domů. Obyvatelům města i okolních obcí, kteří používají zastaralé kotle, radí, jak získat dotace na nákup nových, k přírodě šetrnějších zařízení. Termín, od kdy bude v Česku zakázáno topit v kotlích, které nesplňují minimálně třetí emisní třídu, se nezadržitelně blíží.

Například nezávislý starosta Dřevohostic Petr Dostál informace o tzv. kotlíkových dotacích hlásí v rozhlase i několikrát týdně. Městys se do intenzivní informační kampaně přerovského magistrátu zapojil spolu s dalšími obcemi z okolí. Černě čadící komíny tady stále registrují hned v několika lokalitách.

„Ten problém je nejspíš v každé obci. Pořád jsou tady asi čtyři lokality, kdy já sám nevím, jestli tam probíhá pálení uhlí, nebo jestli tam spalují dřevo, nebo dokonce PET lahve. My jako obce nemáme oprávnění tam vstoupit. Problematické rodiny tady jsou,“ říká Dostál.

Úředníci se proto rozhodli nesázet jen na informační letáčky, ale osobně také chtějí obcházet hříšníky a vysvětlovat jim, že můžou získat až polovinu nákladů na nákup nového kotle.

„V tuto chvíli budeme spíše radit a ne trestat. Naše kampaň je součástí té celorepublikové a nemáme ambici se nějak odlišovat od toho, co ostatním sděluje ministerstvo nebo krajský úřad. Samozřejmě to ale chceme doplnit prostřednictvím rozhlasu nebo webu obcí,“ vysvětluje Pavel Juliš, vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu.

Velká pomoc pro nízkopříjmové domácnosti 

Až 95 procent nákladů pak můžou získat na výměnu kotle tzv. nízkopříjmové domácnosti, Olomoucký kraj spustil web na příjem jejich žádostí. Od začátku prosince jich evidují přes pět stovek.

„Je to asi přiměřený zájem. Benefit je v tom, že ten, kdo se zapíše do zásobníku zájemců o kotlíkovou dotaci a v případě vyhlášení výzvy podá žádost a splní podmínky, má jistotu, že dotaci získá,“ potvrzuje Stanislava Palová, vedoucí oddělení administrace dotací na krajském úřadu.

Podle Palové bude krajský úřad příjímat žádosti do zásobníku zájemců o kotlíkovou dotaci minimálně do dubna tohoto roku.

autor: kra
Spustit audio