Praděd je maják domova. Je to fenomén napříč regiony, říká etnograf Matěj Matela

Matěj Matela je etnograf Vlastivědného muzea Jesenicka, balkanista, který se detailně věnuje i americké politice, historii a literatuře. Své milované oblasti, Jeseníkům a Pradědu, věnoval dvě knihy: Fenomén Praděd a Zvoník z Cukmantlu: Dvacet pozapomenutých osobností předválečných Jeseníků.

„Rád poslouchám příběhy starousedlíků,“ říká Matěj Matela, který vyrostl ve Vrbně pod Pradědem. Lásku k horalům si vypěstoval na horských chatách, kam jej bral jeho otec.

A také dnes se při své práci nejčastěji soustředí na střípky kulturního dědictví původního německého obyvatelstva Jeseníků a podhůří, především se zaměřuje na historii místního lesnictví, lidovou slovesnost a zajímavé osobnosti a pábitele.

Co to znamená mít v řadě předků osobnosti, jako kníže Metternich, nebo Čachtická paní? Proč věří na genetickou paměť? A co pro něj znamená spokojený život?

Poslechněte si povídání o horách i o lidech s Matějem Matelou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio