Praxi v koronavirové ambulanci má za sebou Bivoj Kudělka, student 3. ročníku oboru zdravotnický záchranář

Své služby nabídl hned po vypuknutí pandemie novojičínské nemocnici, kde ho okamžitě vzali. „Přijímali jsme pacienty, kteří se vrátili ze zahraničí, kde mohli přijít do kontaktu s nemocí COVID-19 a ty, kteří vykazovali nějaké příznaky,“ vysvětluje.

Na Fakultu zdravotnických věd UP nastoupil Bivoj Kudělka před třemi lety, za sebou už měl ošetřovatelskou praxi. „Vybral jsem si obor, o kterém jsem přesvědčený, že má smysl,“ říká.

Studium probíhá v blocích, ve kterých se střídají přednášky a semináře s praktickou výukou v nemocnicích a záchranných službách. „V 1. ročníku jsme byli na běžných odděleních, na interně nebo chirurgii, a dělali jsme sesterskou práci,“ popisuje Bivoj Kudělka a doplňuje, že studenti jsou vždy přiděleni k nějakému pracovníkovi, který má funkci mentora.

Ve 2. ročníku se přesunuli na urgentní příjem, případně jednotku intenzivní péče. „Taky jsme si zkusili práci přímo na pozici zdravotnického záchranáře. Chodili jsme na výjezdové stanice a stali jsme se součástí výjezdové skupiny.“

V srpnu odjede Bivoj Kudělka, dobrovolný hasič a člen JPO5 ve své rodné obci Rybí, v rámci Merrilova programu do USA na Moravian College do Pensylvánie. „Vybral jsem si studijní program nursing, zdravotní setra,“ doplňuje student Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého.

autor: voj
Spustit audio