Přechod je boj, při kterém může pomoct hormonální léčba, říká gynekolog Aleš Skřivánek

6. říjen 2022

Jde o období, ve kterém se pozvolna utlumuje aktivita vaječníků. „Ale není to najednou jako po otočení vypínačem. Přestávají postupně produkovat hormony a hypofýza je nutí do vyšších výkonů,“ vysvětluje MUDr. Skřivánek z olomouckého G-Centra.

„Mezi základní příznaky, které přechod provázejí, patří návaly horka, bolesti hlavy, napětí v prsou, pocení, nespavost nebo plačtivost,“ vyjmenovává známý lékař. A upozorňuje, že u každé ženy je to jiné.

Termínem menopauza označujeme poslední menstruační krvácení, které ženy v průměru mívají ve věku jeden a padesáti let.

„Mezi základní příznaky, které přechod provázejí, patří návaly horka, bolesti hlavy, napětí v prsou, pocení, nespavost nebo plačtivost.“
Gynekolog MUDr. Aleš Skřivánek

Tzv. předčasná menopauza se objevuje dříve. „Hormony tak chybějí i v ostatních tkáních, dochází např. k dřívějšímu úbytku kostní hmoty,“ upozorňuje MUDr. Aleš Skřivánek, který se u svých klientek proto zaměřuje na osteoporózu. „Riziko padesátileté ženy, že zemře na rakovinu prsu, jsou dvě procenta, na komplikace fraktury krčku stehenní kosti také dvě procenta. Prsa se ale celonárodně hlídají, ta osteoporóza ne,“ zdůrazňuje.

Diety pro ženy v přechodu? Spíše chůze a jóga

Ženy v přechodu nemusejí podle olomouckého lékaře nutně držet striktní diety, mnohem lepší je hýbat se. Ideální je přidat chůzi, případně se naučit pár cviků jógy.

Poslechněte si kompletní rozhovor s doktorem Alešem Skřivánkem, který byl hostem Dity Vojnarové, který byl hostem pořadu Apatyka.

Spustit audio