Přerovan František Venclovský přeplaval kanál La Manche přesně před 50 lety

30. červenec 2021

František Venclovský se narodil v Lipníku nad Bečvou, ale celý svůj život prožil v Přerově, v sousedství milované řeky Bečvy.

První československý přemožitel kanálu La Manche František Venclovský

V padesátých letech minulého století patřil ke špičce československých boxerů. Po úrazu krční páteře se ale s boxováním musel rozloučit. Začal se věnovat dálkovému plavání a otužování. A připravoval se na splnění svého velkého snu - přeplavat kanál La Manche. K prvnímu, tehdy neúspěšnému pokusu, dostal povolení od úřadů v roce 1970, vzpomíná manželka Františka Venclovského Pavlína. 

Pavlína Venclovská

František Venclovský se po prvním neúspěšném pokusu přeplavat kanál La Manche svého snu nevzdal. Tvrdě trénoval, zabezpečil si kvalitnější vybavení. Druhou šanci dostal 30. červenece roku 1971. Bezmála sedmapadesáti kilometrovou trasu přeplaval, jako první čechoslovák v historii, v čase patnáct hodin a dvacet šest minut. Jeho památnou větu v hanáčtině - Já su tak šťastné - slyšel tehdy celý svět. Další úspěšný pokus následoval o čtyři roky později. Přidáváme vzpomínky manželky Palvíny, kterou zpráva o úspěchu Františka zastihla v nelehké životní situaci.

První československý přemožitel kanálu La Manche František Venclovský

V souvislosti s Františkem Venclovským si letos připomínáme i další, tentokráte smutné výročí. V prosinci uplyne pětadvacet let od jeho smrti.

autor: zem
Spustit audio

Související