Přerovští sportovci pořádají sbírku vlaječek, chtějí je věnovat majiteli vyhořelé turistické chaty na Tesáku

Sbírku vlaječek pořádají sportovci z Přerova. Věnovat ji chtějí majiteli vyhořelé turistické chaty na Tesáku v Hostýnských vrších.

Oheň téměř sto let starou budovu zničil koncem ledna. S ní zmizela i její typická výzdoba v podobě několika tisíc barevných vlaječek. Poté, co se sportovci dozvěděli o snaze chatu obnovit, začali shánět novou výzdobu.

Třeba důchodce Dalibor Olšák přinesl do restaurace v tenisové hale, kde sbírku pořádají, asi dvacet svých vlaječek. Zpráva o tom, že chata na Tesáku vyhořela, ho zdrtila. „To víte, že jo. Na stará kolena jsem zatlačil slzu, prožil jsem tam mládí. Potom jsme tam chodili s dětmi, teď s vnučkou,“ říká Olšák.

Sbírka vlaječek pro turistickou chatu Tesák

Vlaječky pro Tesák věnoval i Pavel Palinek. Na Tesák jezdí od mládí. „Tam opravdu jezdil snad každý z Přerova. Ať už za sportem, nebo za turistikou. My jsme tam jezdili na soustředění, s rodiči na dovolené,“ vzpomíná Palinek. 

Vlaječek v chatě byly tisíce. „Strop byl plný trámů a na nich ty vlaječky. Nikdy jsem neviděl nic podobného a to jsem těch horských chat prošel spousty jak u nás, tak v zahraničí,“ uvádí Palinek.

Přerované chtějí podpořit výstavbu nové chaty i finančně 

Sbírku se rozhodl zorganizovat Josef Vojáček, prý ho inspiroval syn. „Řekl, že tolik vlaječek už nikdy nikdo nesežene. Tak jsem mu říkal: Zkusme to my. Oslovil jsem známé přes sociální sítě a dnes mi denně volá iks lidí. Těší mě, že se o to zajímají obyčejní místní lidé, kteří k tomu měli vztah,“ uvádí Vojáček.

Podpořit výstavbu nové chaty na Tesáku chtějí v Přerově lidé i finančně. Netrpělivě proto čekají na otevření transparentního účtu pro dobrovolné dárce.

autor: kra
Spustit audio