Příběhy deseti statečných. O knize Gottwaldovy oprátky s publicistou Luďkem Navarou

25. červen 2024

Historik a publicista Luděk Navara se dlouhodobě zabývá zločiny nacismu a komunismu a poválečným odsunem sudetských Němců. Ve spolupráci s kolegou Miroslavem Kasáčkem nedávno vydal publikaci Gottwaldovy oprátky pojednávající o tragických osudech deseti účastníků protinacistického a protikomunistického odboje, kteří byli popraveni na nádvoří bývalé brněnské věznice na ulici Cejl. A právě tomuto tématu je věnován i rozhovor, který Luděk Navara poskytl pořadu Zelný rynk.

V roce 2009 založil Navara s Kasáčkem také Občanské sdružení Paměť, které pečlivě mapuje komunistickou totalitu na území Jihomoravského kraje.

Poselství budoucím generacím

„Zjistili jsme, že příběhy odbojářů, kteří byli popraveni, v nějakém souborném útvaru vlastně chybí,“ uvádí Luděk Navara. V rozhovoru pro pořad Zelný rynk představuje nově vydanou publikaci Gottwaldovy oprátky. Ta pojednává o tragickém osudu deseti účastníků protinacistického a protikomunistického odboje, kteří byli popraveni na nádvoří bývalé brněnské věznice.

Čtěte také

„Schopnost popírat stíny minulosti a devalvovat oběti statečných odbojářů dosahuje často zvláštního nevkusu. Proto je důležité, aby se historické události uváděly v patřičném dobovém a místním kontextu a formou, která i generaci, jež měla to štěstí, že socialistickou každodennost nezažila, srozumitelným způsobem představí režim v jeho ideologičnosti, surovosti a nezákonnosti,“ uvádí ve svém úvodu ke knize historik Jan Kalous.

Deset statečných

Od 25. února 1948, kdy byl v poválečném Československu nastolen komunistický režim, do 30. srpna 1952 bylo za svoji účast v protikomunistickém odboji popraveno v brněnské věznici na Cejlu deset mužů: bratři Karel a Antonín Daňkovi, František Dvořák, Jaromír Vrba, Rudolf Pohl, Jan Křižan, František Boháč, Petr Křivka, Bohumil Sixta a Leopold Doležal. Většina z nich se již během druhé světové války zúčastnila protinacistického odboje.

Čtěte také

Příběh bratrů Daňkových může mnohým evokovat příběh bratrů Ctirada a Josefa Mašínových, ovšem s tím rozdílem, že je prost jakýchkoliv kontroverzí a končí tragicky. „Bratři Daňkovi nepatřili k tak ostře sledovaným lidem, jako byli synové generála Mašína. Byli to nicméně lidé velmi odvážní, bývalí partyzáni, kteří prokázali odvahu už za války. A už z tohoto prostého důvodu museli být pro nový režim nepohodlní,“ uvádí Navara.

Mimořádně zajímavý je také příběh Jana Křižana, jehož syn Jiří se později stal signatářem Charty 77 a uznávaným filmovým scénáristou. Jiří Křižan zemřel v roce 2010, a tak se autorům publikace s ním a jeho příbuznými podařilo ještě navázat kontakt. „Přiznám se, že jsem s ním jednou mluvil, a to pouze telefonicky. Ale měli jsme velké štěstí, že jsme se potkali s jeho bratrem. Ten sice žije v Německu, ale jezdí často do Česka,“ vzpomíná Navara.

Publikace Gottwaldovy oprátky obsahuje také řadu zajímavých dobových dokumentů a fotografií.

V brněnském studiu Českého rozhlasu byla kniha zpracována formou četby na pokračování pro pořad Radiokniha, který vysílá Český rozhlas Plus od 28. června. V režii Radima Nejedlého účinkují Michal Bumbálek, Petr Kubes, Igor Dostálek a Adriana Růžičková. Četbu připravila Iveta Novotná, dramaturgie Alena Blažejovská.

autor: Milan Mundier
Spustit audio

Související