Přihlášky ke studiu přijímají střední školy do 1. března. Technické obory kraj podporuje stipendii

10. únor 2018

Lhůta pro podání přihlášek na střední školy se blíží ke konci. Oproti loňsku se zkrátila o dva týdny. Nové studenty hledají především technické školy. Jistota zaměstnání ihned po vyučení nebo maturitě, to je podle ředitele olomoucké polytechniky největší výhoda absolventů této školy. I přesto se na technické obory stále nedaří sehnat tolik studentů, kolik by si zaměstnavatelé představovali.

Na Střední škole polytechnické v Olomouci právě začíná výuka předmětu zaměřeného na zakládání firem. Ve třídě sedí 13 studentů oboru Obchodní činnost pro technické obory. Poměrně překvapivě tu mají převahu dívky. V lavici si poznámky zapisuje mimo jiné i druhačka Helena Šurpitová. „V prvním ročníku jsme měli výuku dřevařství a v druhém ročníku teď máme technickou výuku, zabýváme se třeba betonem. Máme hodinu, kdy pracujeme na počítači, děláme tam kuchyně, vybavujeme byty a podobně,“ popisuje výuku.

Helenin obor je podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí jediný svého druhu v republice. Přesto ho studuje poměrně málo lidí, a to i navzdory tomu, že firmy mají o absolventy této školy velký zájem. „Pokud žák u nás úspěšně dostuduje, tak vždycky při tom předávání těch výučních listů nebo maturitních vysvědčení s námi jsou tam naši firemní partneři, kteří hned všem žákům nabízejí pracovní místo, takže nemusí mít strach o to, že by museli jít na Úřad práce,“ uvedl ředitel Aleš Jurečka.

Více absolventů technických oborů by si přáli nejen učitelé a zástupci firem, ale i krajští úředníci. Hejtmanství proto už osm let rozdává šikovným studentům některých učňovských i maturitních oborů stipendia. Jen za poslední rok to bylo dohromady téměř 6,5 milionu korun. „Musíme konstatovat, že díky těmto stipendiím jsme zachránili opravdu řadu profesí. Dneska máme třeba v oboru obráběč kovů až 360 žáků, zatímco před šesti lety jsme jich měli možná 90,“ potvrzuje vedoucí krajského odboru školství Miroslav Gajdůšek.

Na jakou střední školu si podají přihlášku, můžou současní deváťáci přemýšlet už jen do 1. března.

Spustit audio