Připraveno, hlásí ze stadionu v Olomouci, kde se Česko utká s Dánskem

18. březen 2013

V pátek si mohou příznivci fotbalu na Hané vychutnat bonbonek, jaký tady ještě nebyl. Česká fotbalová reprezentace tam totiž večer sehraje utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa s Dánskem. Důležitosti střetnutí musí odpovídat i kvalita hřiště na Anderově stadionu, jehož příprava právě finišuje.

Na trávníku se pohybuje víceúčelový stroj s kartáčkem, který má asi šest vyměnitelných kazet. Momentálně je v něm nasazen kartáč, kterým se vyčesávají zbytky trávy po zátěži, po utkání nebo tréninku. Trávník, o který zaměstnanci stadionu pečují denně, se tímto způsobem krásně vyčistí.

„Sečeme ho, vyčesáváme, a dokonce už jsme i dvakrát hnojili, když nám to dovolilo počasí. Barva je myslím slušná, ale hustota není ideální,“ obhlíží trávník Dušan Romanovský, který se o přípravu hřiště pro utkání reprezentace stará.

Trávník už roste. Kvůli mrazům v posledních dnech ale zatím jen minimálně.

„Když bylo před měsícem příhodnější počasí, zasívali jsme dvě stě kilo speciálního jílku vytrvalého, který klíčí už kolem nuly. Bohužel se nám teploty pohybovaly tak nízko, že nové osivo ještě nevzešlo. V zemi ale je a vzejde později,“ vysvětluje Romanovský, a to i přesto, že na Anderově stadionu je hřiště vyhřívané.

„Když ho vyhříváme a běží to standardně, je tam kolem plus deseti nebo plus dvanácti stupňů. Samozřejmě když jsme potřebovali třeba odtávání sněhu, zvýšili jsme program a bylo tam až kolem plus dvaceti stupňů. Teď to ale běží standardně.“

Před kvalifikačním soubojem České republiky s Dánskem sehrála už Sigma Olomouc na Anderově stadioně tři ligová střetnutí. Kvalita hřiště je ale podle Dušana Romanovského stále výborná.

autoři: min , tej
Spustit audio