Připravili jsme pro vás pohádkové Vánoce s řadou osobností

22. prosinec 2015

Pro sváteční chvíle jsme pro vás přichystali bohatý program. Těšit se můžete na klasické výpravné pohádky z rozhlasového zlatého fondu, připravili jsme setkání s osobnostmi jako Marek Eben nebo Soňa Červená, hlavní postavou Štědrovečerního vysílání pak bude Eliška Balzerová.

Tím ale zdaleka nekončíme. Mezi hudebními dárky najdete nedávný koncert Jiřího Suchého s řadou semaforských hitů nebo veleslavné vánoční album Franka Sinatry, od jehož narození před pár dny uplynulo 100. let. Ale hezky popořádku.

Štědrý den s Eliškou Balzerovou a Markem Ebenem

Na Štědrý den vás probudíme v Dobrém ránu příjemnou hudbou, hanáckým Vánočním plkem a třeba i informací, jak se vedlo olomouckým hokejistům v extralize.

Marek Eben

Po 9. hodině přineseme vánoční poselství arcibiskupa Jana Graubnera a chybět nebude populární Pohlednice od Pradědu na Hanou.

Po 10. hodině se spojíme telefonicky s bývalými redaktorkami stanice, do Chorvatska zavoláme Magdaléně Milinovič (roz. Salabové) a do Anglie Daně Hamilton (roz. Rampáčkové), abychom zjistili, jak se chystají na Vánoce. A spojíme se i s našimi vojáky v Afghanistánu.

Naším svátečním hostem bude hodinu před polednem Marek Eben. Povídat si s ním bude Dita Vojnarová a řeč bude především o 24. prosinci.

Písničky na přání přijdou na řadu v obvyklém poledním čase a po 13. hodině vám nabídneme pohádku „Malá mořská víla“ s hvězdným obsazením.

V odpoledním proudu nebudou chybět populární soutěžní Hřebíky a další sváteční rubriky, vše už se bude chystat k našemu hlavnímu podvečernímu pořadu.

Jiří Suchý

Po 16. hodině jsme nachystali dvouhodinové „Vánoce Elišky Balzerové“. Jedna z nejpopulárnějších hereček bude vyprávět a vzpomínat, obklopena koledami a vánoční hudbou.

Na závěr svátečního vysílaní vám pustíme po 18. hodině kompletní záznam vystoupení Jiřího Suchého na letošním festivalu Blues Alive v Šumperku. Energií nabitý koncert byl strhující a semaforské evergreeny jakoby - stejně jako jejich tvůrce - nestárly.

Boží hod vánoční se Soňou Červenou a Štěpánem Rakem

I na Boží hod vánoční Vás probudíme příjemnými písničkami a informacemi třeba i z dopravy. Po 9. hodině si připomeneme významnou regionální osobnost Antonína Schindlera staršího, od jehož narození letos uplynulo 90. let. Pořad o Vánocích s ním v roce 1998 natočil Jan Sulovský.

V dopoledním proudu se mimo jiné dozvíte, jak tráví Vánoce zpěvák a herec Vojta Dyk a naším Hostem ve studiu bude hodinu před polednem fenomenální kytarista Štěpán Rak, jehož pohnuté životní osudy jsou nejen dojemné, ale i posilující. A řeč přijde i na léčivou moc hudby.

Štěpán Rak

Po poledních písničkách na přání se můžete těšit na další pohádkovou klasiku „Pták Ohnivák a liška Ryška“. Všechny pohádky pro letošní svátky jsme pro vás vybírali ze zlatého rozhlasového fondu přelomu 70. a 80. let, ani tentokrát nebudou chybět velká herecká jména.

Odpolední proud slova a hudby přinese kromě soutěžních Hřebíků i další hanácký Vánoční plk a protože bude o pátek, představíme vám po 15. hodině další Sbor dobrovolných hasičů. Soutěž Dobráci roku běží dál a vy se dozvíte, zda nepůjde o sbor od vás, který můžete podpořit smskami.

Po 16. hodině budou vlny Českého rozhlasu Olomouc patřit operní hvězdě a velké dámě Soně Červené. Letos navštívila naše Velké studio a byla ve výtečné formě. Její povídání o životě si rozhodně nenechte ujít, stojí to za to. Hned poté na vás čekají Písničky pro radost.

Soňa Červená

I ve svátečním čase dostane v našem programu prostor literatura. Po tři večery se po 18. hodině můžete se těšit na dramatizace povídek Petra Šabacha, tu první uslyšíte v pátek. Program dne uzavře věhlasné vánoční album Franka Sinatry z roku 1957.

Druhý svátek vánoční s magazíny a Čertovým Švagrem

Na Štěpána se můžete těšit na oblíbené magazíny, tedy po 9. hodině Mezi nebem a zemí a po 10. na Hobby magazín. Sobotní polední Písničky na přání se ponesou už tradičně v duchu dechovky a lidových písniček.

Po 13. hodině na vás bude čekat třetí ze svátečních pohádek, které pro vás Český rozhlas Olomouc přichystal. Jde o klasiku „Čertův švagr“, která má v rozhlasovém zpracování stejné kouzlo, jako filmová adaptace S čerty nejsou žerty.

Přejeme vám krásné a pohodové Vánoce ve společnosti Českého rozhlasu Olomouc.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.