Příroda si s chladnějším počasím umí poradit, říká Martin Pražák z okrasné školky Droždín

26. duben 2021

Květen je pro zahrádkaře jedním z nejkrásnějších, ale taky nejnáročnějších měsíců v roce. Na řadu totiž přicházejí činnosti spojené s výsevem a výsadbou zeleniny a květin. Téma pro Ing. Martina Pražáka z Okrasné školky Droždín.

Pozor při nižších nočních teplotách si musíme dát, pokud pěstujeme citlivé rostliny, např. tomely, schizandry nebo kiwi, které poměrně brzy raší a můžou je poškodit jarní mrazíky. „Pravidelně se to týká i meruněk, což ale letos doufám nehrozí,“ věří Ing. Pražák z Okrasné školky Droždín.

Posluchačce, která se zajímala o výsadbu jabloní a švestek ve vyšších nadmořských výškách radí, aby se vyhnula odrůdám, které jsou intenzivní, pěstují se v komerčních sadech a jsou náročnější na průběh teplot, jako je třeba oblíbená jabloň Golden Delicious, ze švestek zase druh President.

Další posluchačský dotaz směřoval ke střídání výsadby zeleniny v záhonech. Což zkušený zahradník považuje za vhodné až nutné. V místech, kde rostla rajčata, radí zasadit jinou skupinu zeleniny, třeba kořenovou nebo cibulovou.

autor: voj
Spustit audio