Přívalové deště a bouřky ochromily část Olomouckého kraje

15. červen 2005

OLOMOUCKÝ KRAJ - Předpovědi meteorologů o hrozících bouřkách a přívalových deštích se vyplnily na Šumpersku, kde mají záchranáři plné ruce práce s odstraňováním následků.

"Profesionální a dobrovolní hasiči na Šumpersku, Mohelnicku a Zábřežsku čerpají asi na třiceti místech vodu ze zatopených sklepů a garáží. Blesk při bouřce, která se prohnala severem Olomouckého kraje s největší pravděpodobností zapálil střechu hospodářské budovy v Postřelmově. Při cestě hasičů k tomuto zásahu došlo k dopravní nehodě, při které se čelně střetla hasičská cisterna s osobním vozidlem. Ve škodovce byl těžce zraněn řidič, kterého zdravotnická záchranná služba transportovala vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Olomouci," shrnula události mluvčí Hasičského zachraného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Jestřebí na Zábřežsku byla zasažena část bývalých bytovek státního statku. "Stekla se tam voda z polí. Zatopeny byly veškeré sklepy. Hladina v některých místech dosahovala až jednoho a půl metru. Zasahovali tady hasiči ze Zábřehu a zásahová jednotka z Jestřebí, takže sklepy jsou v současné době již odčerpány. Odhadl bych ale, že silnice mezi Jestřebím a Lupěným je tak ze sedmdesáti procent zničená. Je tam vyrvaný asfalt a osobní auto tam neprojede," popsal situaci starosta Jestřebí Stanislav Gregora.

autor: av
Spustit audio