Proč je Olomouc trendy?

15. říjen 2014

Více než 18 tisíc lidí si myslí, že Olomouc je nejvíc trendy turistickou destinací pro rok 2014. V internetovém hlasování, které pořádala agentura CzechTourism, hanácká metropole jasně dominovala. Plzeň, která skončila druhá v pořadí, překonala o téměř 16 tisíc hlasů. Stotisícové město výhrou v anketě potvrdilo, že stále patří mezi vyhledávané cíle výletníků z tuzemska i z ciziny.

Většina oslovených turistů i Olomoučanů se shoduje na tom, že hlavním lákadlem města jsou historické památky. Těch má Olomouc nespočet, ať už jde o notoricky známý sloup Nesvětější Trojice zapsaný na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO, či některý z mnoha chrámů a historických měšťanských domů.

Mezi oblíbenými cíli turistů, kteří odpovídali v rámci ankety, se mimo jiné objevil také Dóm sv. Václava či proslulé Výstaviště Flora. Při hlasování se Olomouci podařilo skvěle využít potenciál, který jí skýtají tisíce studentů Univerzity Palackého. Více než dvacet tisíc vysokoškoláků bylo prostřednictvím sociálních sítí i univerzitního e-mailu nabádáno k tomu, aby v anketě hlasovali pro město na řece Moravě.

Pohled na olomoucké Horní náměstí z radniční věže

Vedoucí Informačního centra v Olomouci, Jitka Lučanová doplňuje hlavní důvody toho, proč Olomouc v internetovém hlasování vyhrála: „Především to jsou určitě památky jako třeba sloup Nesvětější Trojice, který je zapsán v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Samozřejmě k tomu přispělo i ocenění v turistickém průvodci Lonely Planet.“ Lučanová dále oceňuje i práci svých kolegů z Informačního centra: „Je to snaha všech pracovníků. Ať už jsou zaměstnanci Oddělení cestovního ruchu nebo samozřejmě i pracovníci z Informačního centra, kteří se snaží poskytovat kvalitní informace.“

Webová stránka agentury CzechTourism uvádí, že Olomouc nabízí něco pro každého, a to bez rozdílu věku: „Dnes stotisícová metropole úrodné Hané láká čím dál více návštěvníků. Památky, kultura, sport, adrenalin či odpočinek – vše na jednom místě, na dosah okolní přírody a dalších výletních cílů. Bez zbytečných front a mačkání v davu. Bez zdlouhavého přejíždění. Bez stresu.“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.