Prodloužený prázdninový víkend v Olomouckém kraji svádí k návštěvě zajímavých akcí. Vybrali jsme pro vás

2. červenec 2021

První červencový víkend nekončí nedělí. V pondělí a v úterý volno prodlouží dva státní svátky. Víte už co budete dělat? Máme pro vás několik tipů.

Olomoucko

Naše první pozvánka je určená především milovníkům piva a hudby. Zajít si můžete na festival Beerfest, který hostí od jedenácti hodin dopoledne areál olomoucké Korunní pevnůstky. Na přehlídce vystoupí například Vašo Patejdl a kapela No Name. 

V sobotu bude olomoucká Korunní pevnůstka pro změnu patřit silákům. V areálu se uskuteční jejich klání v extrémních silových disciplínách. Závod Strongman začíná v jednu hodinu po poledni. 

Dobové ležení s historickými stany, šermířské souboje, ukázky tradičních řemesel i soutěže pro děti a dospělé. Tak bude vypadat nedělní Historický den na šternberském hradě. Začátek akce je v deset hodin dopoledne. 

Prostějovsko

Ze zámeckého parku v Konici se bude v pondělí ozývat muzika. Konat se tam bude jubilejní 25. ročník Žváčkova festivalu dechových hudeb. Na přehlídce, která začíná v jednu hodinu po poledni, vystoupí Holóbkova muzeka, Vysočinka a Moravanka Jana Slabáka. Jak pořadatelé prozradili, jedná se o poslední vystoupení legendární kapely této sestavě.

Šermířům, mušketýrům, ale taky tradičním řemeslníkům či sokolníkům bude patřit od soboty až do úterý hrad Plumlov. Mezi hlavní taháky akce budou patřit ukázky historické bitvy, které zájemci můžou zhlédnout každý den po třinácté hodině. Program na hradě ale začíná už od půl desáté dopoledne. 

Následující pozvánka je určená především příznivcům turistiky. Vypravit se můžou na sobotní Pochod Mánesovou stezkou z Náměště na Hané do zámku v Čechách pod Kosířem. Registrace účastníků je od půl osmé do desíti hodin dopoledne u zámecké kapličky v Náměšti. Trasa, kterou malíř Josef Mánes chodil, je dlouhá jedenáct a půl kilometru. 

Přerovsko

Celodenní program pro děti a dospělé si můžete užít od soboty do úterý na hradě Helfštýně. Konat se tam bude pouť, na které nebudou chybět tradiční řemeslníci, žongléři či loutkoherci. Pro zájemce budou připravené workshopy Studia Bez kliky. Pouť bude přístupná každý den od 9 do 18 hodin. 

Milenovské cákání. To je název sobotního závodu netradičních plavidel, kterou bude hostit horní retenční nádrž v Milenově. Součástí akce bude taky soutěž v přejezdu lávky na jízdním kole. Prezentace účastníků obou závodů je od jedné do půl druhé odpoledne. 

Zámecká zahrada v Horní Moštěnici ožije v sobotu pivními slavnostmi. Chybět nebudou ani koncerty hudebních skupin. Akce začíná v šest hodin odpoledne. Uskuteční se ale jen za příznivého počasí. 

Šumpersko

Odpoledne v duchu netradičních olympijských her si můžete v sobotu užít se svými ratolestmi v Areálu zdraví ve Velkých Losinách. Součástí akce s názvem Olympiáda pro děti bude osm disciplín a taky bohatý doprovodný program. Začátek je ve 14 hodin. 

Cyrilometodějské slavnosti bude v pondělí od tři čtvrtě na tři odpoledne hostit areál zámeckého parku v Loučné nad Desnou. Na programu je mše svatá v kapli svatého Cyrila a Metoděje, ale taky jezdecké vystoupení, historické tance, živá muzika a večerní kinoprojekce pod širým nebem. 

Levandulové limonády, piva, kávy, zmrzliny, ale taky klobásy, sýry nebo dezerty, vše s levandulí, můžete v pondělí a úterý ochutnat na Levandulovém statku v Bezděkově, místní části Úsova. Konat se tam bude Bezděkovský levandulový festival

Jesenicko

Náměstí Svobody v Jeseníku provoní v neděli řecké speciality. Konat se tam bude od 15 hodin malá pouliční řecká slavnost. Na své si na ní přijdou i milovníci hudby. Díky vystoupení řecké skupiny Axios. Ve večerních hodinách akce bude pokračovat v restauraci U dvou štírů. 

Hudební skupinu Silesian country band si můžete v sobotu poslechnout v centru Javorníku. Její koncert na náměstí Svobody začíná v pět hodin odpoledne. 

I naše další pozvánka je hudební. Tentokrát ale míří do javornické osady Račí údolí. V tamní Tančírně zahraje v pondělí od osmi hodin večer soubor Gadrew Way. Pokud dorazíte, uslyšíte jeho vlastní tvorbu, české lidové písně, židovskou hudbu nebo jazz. 

Spustit audio