Prohlídku zříceniny zámku Zvířetice můžete spojit se zábavnou hrou o poklad hraběnky Eleonory

4. prosinec 2022

V těsné blízkosti Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku ve Středočeském kraji byste našli zajímavou zříceninu. Už před rokem 1287 tam stávala gotická pevnost. Původní hrad byl na konci 16. století proměněn v monumentální renesanční zámek. V roce 1720 ale stačil jeden osudový blesk, který udeřil do zámecké věže, a honosné sídlo zničil požár.

Středověký hrad Zvířetice založil koncem 13. století Zdislav ze Zvířetic, syn svaté Zdislavy z Lemberka. Na konci 16. století bylo sídlo přeměněno na honosný zámek. Přestavba začala v roce 1560 a o necelých sto let později byla za vlády Valdštejnů v roce 1653 dokončena výstavbou barokní kaple.

K tomuto roku se také datuje vrchol stavebního vývoje zámku. Bylo to monumentální sídlo se zahradami a vinicemi, prostornou jízdárnou, stájemi i sladovnou na výrobu místního piva. Na věži byly umístěny hodiny se třemi ciferníky, nádvoří bylo obklopené paláci s arkádovými chodbami po celém obvodu, takže na úrovni prvního patra byl zámek zcela průchozí.

Osudový zásah blesku

V roce 1720 zasáhl jednu ze dvou zámeckých věží blesk a honosné sídlo podlehlo zkáze požáru. Zřícenina zámku ale dodnes vydává svědectví o historii tohoto místa. Ke zřícenině vás zavede nově postavený dřevěný most přes zámecký příkop. Na stěnách zámecké věže jsou dodnes patrné stopy po ciferníku věžních hodin a na nádvoří si můžete prohlédnout studnu hlubokou 42 metrů, která byla kdysi součástí původního gotického hradu. Dno studny je na úrovni hladiny řeky Jizery.

Zřícenina zámku Zvířetice

V této hloubce byla dokonce odhalena tajná místnost, která byla chodbou spojená se starým palácem. Zajímavý pohled je také do dvou bývalých arkádových chodeb se zaoblenými stropy. Z původních oken je dnes krásný výhled na Mladoboleslavsko.

Působivý je i výstup na zámeckou věž. Na zdivu je dodnes vidět předěl, kde končila původní středověká věž a pokračovala výstavba vyšší věže zámecké. Dnes je velká část věže v rozvalinách. V roce 1897 totiž došlo k jejímu sesuvu. Na její vrchol vás dnes dovedou dřevěné schody. Z vyhlídky je překrásný pohled na Bezděz, Ještěd, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou i nedaleký kopec Babu.

Hraběnka Eleonora jako inspirace pro hru

Nejvýznamnější panovnicí na zámku Zvířetice byla legendami opředená hraběnka Marie Eleonora z Valdštejna. Vypráví se, že svůj život zasvětila bádání a tajným vědám. Napínavý příběh o objevu jejího medailonu se dozvíte během návštěvy Turistického informačního centra Zvířetice v obci Podhradí. A při prohlídce zříceniny si můžete zahrát i zajímavou rodinnou hru Tajemství zvířetického trezoru hraběnky Eleonory.

Trezor, kde si vítězové soutěže mohou vybrat cenu

Podle popisu musíte najít magické znaky, které potom u magického stromu rozkódujete. Najít znaky v areálu zříceniny přitom vůbec není jednoduché. Pokud ale budete postupovat podle návodu, hledání znaků vás zavede na všechna zajímavá místa zříceniny. Na konci si pak můžete z trezoru hraběnky vybrat poklad.

V turistickém infocentrum si můžete také prohlédnout 3D model zámku i video s virtuální rekonstrukcí celého objektu z roku 1683, kdy toto monumentální sídlo bylo na samotném vrcholu svého stavebního vývoje. Vstup do areálu zříceniny je volný celoročně.

Spustit audio