Proměny olomouckého orloje

21. leden 2021

Olomoucký orloj už stovky let v zašpičatělém výklenku radnice ukazuje běžící čas a pohyby nebeských těles. Na jeho fasádě se měnily tváře panovníků, symboly a ornamenty.

Zeď, za níž se skrýval obdivuhodný stroj, odrážela to, co zrovna hýbalo dějinami města a myslí Olomoučanů. Ani hudební repertoár, který automat provozoval, nezůstával stejný.

Mechanické figurky barokních andílků ťukaly do zvonečků, busty římských imperátorů připomínaly bájné zakladatele města. Pohybovaly se figury řemeslníků a hudebníků i mnich s růžencem.

Současný hodinový stroj olomouckého orloje

Náměty pocházely nejen z legend křesťanských a antických, objevil se tu král Ječmínek a jedno dochované sousoší ukazuje i bájný příběh že života Rudolfa Habsburského.

Kdy se rozběhly ručičky ciferníků toho obdivovaného stroje, není známo. První písemná zmínka je datována rokem 1519.

Planisferium

Máte-li chuť, postůjte před současným orlojem, slavnostně odhaleným v květnu roku 1955 a prohlédněte si také výzdobu z dob baroka a romantismu i astroláb z 16. století. Našimi průvodci rozhlasovou reportáží jsou historikové Radim Himmler z Muzea Komenského v Přerově a Martin Zdražil z Vlastivědného muzea v Olomouci.

Olomoucký orloj
autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související